Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Γιατί άραγε κατέρρευσε τμήμα του αγωγού μεταφοράς νερού από το Μόρνο προς την Αθήνα;


Προχθες το μεσημέρι έλαβε χώρα το συγκεκριμένο ατύχημα, με κομμάτι του αγωγού μήκους 30 μέτρων να έχει αποκολληθεί πλήρως, ενώ το συνολικό κατεστραμμένο κομμάτι του αγωγού φτάνει σε μήκος τα 100 μέτρα. Μόλις κατέρρευσε το κομμάτι, η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε τη λειτουργία των αντλιοστασίων ώστε να τροφοδοτηθεί η Αθήνα με νερό από την Υλίκη και το Μαραθώνα.
Μολονότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην υδροδότηση της πρωτεύουσας, οι καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή του ατυχήματος είναι αρκετά σοβαρές. Δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν στον οικισμό Σαράντι της Βοιωτίας, δρόμοι γέμισαν λάσπη, το οδικό δίκτυο κόπηκε στα δύο και ...
Πυροσβεστικά οχήματα κλήθηκαν προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Προσωρινά ο αγωγός θα «μπαλωθεί» από μεταλλικό αγωγό και αργότερα θα αποκατασταθεί ολοκληρωτικά η ζημιά.
Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων Γιάννη Οικονομίδη, η καταστροφή οφείλεται σε κατολίσθηση και καθίζηση του εδάφους λόγω βροχοπτώσεων, άποψη την οποία δεν συμμερίζεται ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος το θεωρεί αδύνατον. Υποστηρίζει πως ίσως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να διαβρωθεί το έδαφος κάτω από τον αγωγό και να διαρραγούν τα τοιχία λόγω υπερβολικά έντονων βροχοπτώσεων.

Πηγή: Queen.gr

Share