Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Αγωνία για το πυρηνικό εργοστάσιο!

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ιαπωνικές Αρχές, για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας, από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι, καθώς λόγω του ισχυρού σεισμού, η πίεση στον αντιδραστήρα Ν1 αυξάνεται επικίνδυνα.
 
Συγκεκριμένα, η εταιρεία Tokyo Electric Power Co,που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ο κίνδυνος διαρροής. Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της ίδιας εταιρείας παραδέχτηκε ότι ...

η πίεση ανεβαίνει σε έναν από τους αντιδραστήρες.
 
Οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο και τον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό μετά τον καταστροφικό σεισμό 8,9 βαθμών στη βόρεια Ιαπωνία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης -με κέντρο το εργοστάσιο- στα 10 χιλιόμετρα από τα 3, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας. Υπολογίζεται περίπου ότι 6.000 άνθρωποι έχουν αφήσει τα σπίτια τους, ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις του ιαπωνικού στρατού για την πυρηνική προστασία.




Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, η κατάσταση επιδεινώνεται λεπτό προς λεπτό, ενώ ήδη οι ιαπωνικές Aρχές προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο για να γίνει έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα, απελευθέρωσαν ραδιενεργό ατμό. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται μειώθηκε η πίεση του αντιδραστήρα, αλλά ο κίνδυνος παραμένει.
 
Παράλληλα, όπως δήλωσε Αναλυτής της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικών, στο συγκεκριμένο πυρηνικό εργοστάσιο έχει τεθεί σε λειτουργία το εφεδρικό σύστημα παροχής ενέργειας με μπαταρία, έτσι ώστε να τροφοδοτείται με νερό το σύστημα ψύξης για να μπορέσει η πίεση να μειωθεί. 

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, αργά το βράδυ, προειδοποίησε για κίνδυνο μικρής διαρροής παρόλο που το τηλεοπτικό δίκτυο Nippon TV είχε μεταδώσει ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.
 



Όσον αφορά τους υπόλοιπους πυρηνικούς σταθμούς της Ιαπωνίας, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποια διαρροή ραδιενέργειας.
 
Το ίδιο ισχύει και για τον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάβα, στη νομαρχία Μιγιάγκι, όπου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά η οποία και έσβησε. 



Πηγή: Zougla.gr
Share