Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Πάτρα: Απτόηττοι 30.000 καρναβαλιστές - 4ωρη η παρέλαση!


Η βροχή που έπεφτε στο μεγαλύτερος μέρος της σημερινής καρναβαλικής
 παρέλασης στην Πάτρα, δεν κατάφερε να πτοήσει τους χιλιάδες των καρναβαλιστών, που αγνόησαν τις καιρικές συνθήκες, και σκόρπισαν το κέφι στους θεατές, οι οποίοι παρέμειναν στις θέσεις τους, για να απολαύσουν από κοντά ένα ξεχωριστό θέαμα.


Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση διήρκεσε για περισσότερες από τέσσερις ώρες, ενώ οι περίπου 30.000 καρναβαλιστές μέλη των 150 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού», έστειλαν το μήνυμα ότι το πατρινό καρναβάλι αντέχει, πάρα την ...
οικονομική κρίση. Ευφάνταστες δημιουργίες, πολύχρωμες στολές, καρναβαλικές κατασκευές και άρματα, αλλά πάνω απ΄ όλα κέφι και ζωντάνια, ήταν τα χαρακτηριστικά της παρέλασης των νέων της Πάτρας, που αποτελούν την «ψυχή» του καρναβαλιού.


Η παρέλαση, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες πατρινοί αλλά και επισκέπτες, ξεκίνησε με την μπάντα του δήμου και ακολούθησε ο βασιλιάς καρνάβαλος, ο οποίος συνοδευόταν από την βασίλισσα του καρναβαλιού. Στην συνέχεια παρήλασαν τα άρματα του δήμου, που κατασκευάστηκαν στο καρναβαλικό συνεργείο. Τα άρματα διαπνέονταν από σατιρικό πνεύμα και συνδύαζαν τη διαχρονικότητα του καρναβαλικού πνεύματος με την επικαιρότητα των θεμάτων, που αντλούνται από τις επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.


Οι κατασκευές περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τις φιγούρες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, αλλά και ευρωπαίων ηγετών, όπως της Άγγελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. Επίσης παρήλασαν οι «Τροϊκανοί», και το «Καρναβαλικό Μνημόνιο», ενώ μια ιδιαίτερη ενότητα αποτέλεσαν τέσσερα άρματα με κωμικές σκηνές από ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Συγκεκριμένα παρήλασαν τα άρματα «Μας τρώνε με χρυσά κουτάλια», «Troika Circus», «Καρναβαλικό Μνημόνιο», «Ψαροφτερουγίσματα», «Λατέρνα, Φτώχια και Φιλότιμο», «Της Κακομοίρας», «Χορευτική Σκηνή-Συρτάκι», «Φαλακρός Πράκτωρ Θ.Β.-Επιχείρηση Γης Μαδιάμ», και «Ράδιο Αρβύλα». Επίσης στην παρέλαση πήραν μέρος τα άρματα από το καρναβάλι των παιδιών «Μπερδεμένος Τροχονόμος», «Σταθμός Ανεφοδιασμού-Βενζινάδικο» και «Γρηγόρης και Σταμάτης». Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση ολοκληρώθηκε με τον καθιερωμένο σοκολατοπόλεμο από τους Σοκολατορίχτες.
    
Η αυλαία του φετινού καρναβαλιού θα πέσει στις 9.00 το βράδυ με την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στον μόλο της Αγίου Νικολάου. Το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής θα πλαισιώσει το ιταλικό σχήμα «Accademia Dei Remoti», όπου θα παρουσιάσει το φαντασμαγορικό σόου του «La Nascita Della Vita …», το οποίο περιλαμβάνει χορευτικά αλλά και ακροβατικά,. Το σόου θα έχει ως θέμα τη δημιουργία του κόσμου, ενώ θα συνοδεύεται από υποβλητική και ατμοσφαιρική μουσική. Η τελετή λήξης θα ολοκληρωθεί με την καύση του βασιλιά Καρνάβαλου στο λιμάνι και την ρίψη πυροτεχνημάτων.