Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Με 112 τόμαχοκ έπληξαν την αεράμυνα του Καντάφι - Δείτε τα βίντεο!

Το μήνυμα του Μουαμάρ Καντάφι ήταν σύντομο και σύμφωνα με τις αναφορές, έγινε μετά τις πρώτες απογευματινές επιθέσεις των συμμάχων. 

Σύμφωνα με το BBC, ο Καντάφι αφού κάλεσε τους Λίβυους να οπλιστούν για να πολεμήσουν σε μια νέα επανάσταση τους "σιωνιστές" και τους "εποικιστές σταυροφόρους", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτή η "αδικαιολόγητη επιθετικότητα" θα έχει ως αποτέλεσμα ο λαός της Λιβύης να γίνει δυνατότερος, αλλά και να ... ισχυροποιήσει τη θέληση του, ενώ επίσης δήλωσε ότι "η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης".
 
Αναλυτικότερα ο Καντάφι δήλωσε: "Είναι πλέον απαραίτητο να ανοίξουν οι αποθήκες και να οπλιστούν οι Λίβυοι με κάθε είδους όπλα για να προασπίσουν την ανεξαρτησία, την ενότητα και την τιμή της Λιβύης".

"Καλούμε όλους τους λαούς και τους πολίτες των Αραβικών και Ισλαμικών εθνών, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής να συμπαρασταθούν στον ηρωικό λαό της Λιβύης ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση, που πρόκειται μόνο να αυξήσει την δύναμη, την αποφασιστικότητα και την ενότητα του λαού της Λιβύης", πρόσθεσε.

Κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά ο Καντάφι

Η Λιβύη απαίτησε το Σάββατο κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την έναρξη από Δυτικές χώρες στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τρίπολη.

Ακόμα, η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από δυτικές δυνάμεις και υπογράμμισε το "δικαίωμά" της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάψει να συνεργάζεται με την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, όπως μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση που επικαλέστηκε αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

"Η Αυγή της Οδύσσειας"
Λίγες ώρες αργότερα, το Αμερικανικό Ναυτικό εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση με την κωδική ονομασία "Η Αυγή της Οδύσσειας". Με 112 αμερικανικούς πυραύλους η νύχτα έγινε μέρα στη Λιβύη.

Το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι με πυραύλους κρουζ έπληξε 20 στόχους, προκειμένου να διευκολύνει την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας

Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνει, επικεφαλής του αμερικανικού κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στο τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι στις αεροπορικές επιχειρήσεις παίρνουν μέρος και βρετανικά αεροσκάφη.

"Ολοι είδαμε τη συνεχιζόμενη βιαιότητα με την οποία ο συνταγματάρχης Καντάφι επιτίθεται κατά των πολιτών του. Και όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός για την οποία μίλησε και μας διαβεβάιωσε αλλά αντιθέτως ενέτεινε τις επιθέσεις του", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο κ. Κάμερον ανέφερε ότι "δεν θα μπορούσαμε να καθήσουμε παράμερα και να παρακολουθούμε αυτόν τον δικτάτορα να δολοφονεί τους πολίτες της χώρας του" και πρόσθεσε ότι η υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη στρατιωτική δράση της Δύσης είναι "αναγκαία, νόμιμη και σωστή". 

“Ισχυρό πλήγμα υπέστη η αεράμυνα του Καντάφι”

Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν "χτυπηθεί σφοδρά" από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.

"Τα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά. Είναι νωρίς να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν αυτός κι οι χερσαίες δυνάμεις του αντιδρώντας στα πλήγματα", είπε η πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη από αεροσκάφη "των σταυροφόρων του εχθρού".

Nωρίτερα, γαλλικά μαχητικά κατέστρεψαν τέσσερα λιβυκά τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκουν στις κυβερνητικές δυνάμεις κατά τις αεροπορικές τους επιδρομές κοντά στην Βεγγάζη, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα", επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ ανακοίνωσε ότι ο πρώτος στόχος των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών επετεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος περίπου στις 18.45 ώρα Ελλάδας.
 
Όπως ανέφερε, στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρούν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων. 

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη το πρωί της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο, πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Associated Press τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να συμμετέχουν στη Συμμαχία με 24 αεροσκάφη, ενώ το Κατάρ με 4 ή 6.

Δείτε την προετοιμασία των γαλλικών πληρωμάτων λίγο πριν την επιχείρηση στη Λιβύη:


Μετά τη λήξη της κρίσιμης συνόδου κορυφής, σε διάγγελμα του, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί έστειλε μήνυμα στον Μουαμάρ Καντάφι για άμεση κατάπαυση του πυρός. 

Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Ο Γάλλος προεδρός είπε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό.

"Πρέπει να δράσουμε", όπως δήλωσε, "σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη"

Ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι θα τερματιστούν όταν και ο ίδιος τερματίσει τις δικές του επιχειρήσεις.



Ομπάμα: Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει επειγόντως για να προφυλάξει τους λίβυους αντικαθεστωτικούς από την επιθετικότητά του εάν δεν σταματήσει η απο μέρους του βία. 

"Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως" ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τϋπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Κάμερον: Ο Καντάφι το προκάλεσε
Την ανάγκη για ανάληψη άμεσους δράσης στη Λιβύη εξέφρασε από το Παρίσι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Ο Καντάφι άφησε αυτό να συμβεί. Είπε ψέματα στη διεθνή κονότητα. Υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και δεν το τήρησε. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, η σκέψη μας είναι με αυτούς που θα ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώζουν τις ζωές άλλων. Είναι προτιμότερο να πάρουμε το ρίσκο και να δράσουμε, παρά να επωμιστούμε τις συνέπειες της απραξίας μας, που δεν είναι άλλες από τη σφαγή των πολιτών», δήλωσε ο Κάμερον. 






Πηγή: Real.gr
Share