To τυρί βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ωρίμανσης.
Επτά τόνοι γάλα, τρεις ώρες τυροκόμηση και μια καλή μεγάλη παρέα, που γλέντησε μέχρι πρωίας, δείχνουν πως η συνεργασία και η αποφασιστικότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όλων όσοι οργανώνουν τη Γιορτή Βοσκού και Τυριού που πραγματοποιείται, κάθε Ιούλιο, τα τελευταία 4 χρόνια, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών Μυλοποτάμου.
Στο πλαίσιο αυτό, από χθες μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα, παρασκευάστηκε ένα τυρί τύπου Γραβιέρα, το οποίο θα αποτελέσει την αφορμή η περιοχή και οι κτηνοτρόφοι της να μπουν στο Βιβλίο Γκίνες. Πρόκειται για ένα κεφάλι τυρί πάνω από έναν τόνο, για το οποίο χρειάστηκαν 7 τόνοι πρόβειο γάλα, τρεις ώρες τυροκόμησης και μια μάζωξη ορεσίβιων κρητικών, στο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου, που ...
κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών, Γιάννης Παρασύρης, η τυροκόμηση έγινε με επιτυχία, το γάλα προσφέρθηκε εξ ολοκλήρου από βοσκούς των Ζωνιανών και η Γραβιέρα, που ζυγίζει σήμερα 1,130 κιλά, μεταφέρθηκε από το Πέραμα στα Ζωνιανά, όπου τοποθετήθηκε σε θάλαμο για να ωριμάσει επί 4 μήνες.
Στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η γιορτή Βοσκού και Τυριού, η Γραβιέρα θα ζυγιστεί δημόσια, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, εκπροσώπου του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), συμβολαιογράφου και κόσμου, και τα κιλά που θα δείξει η ζυγαριά θα σημειωθούν στο φάκελο, που θα αποσταλεί στα Ρεκόρ Γκίνες ως η Ρεθεμνιώτικη συμμετοχή.
Πηγή: lamiareport.gr