Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Δίνει τέλος στα σενάρια o Παπανδρέου!

Κατά όσων διακινούν σενάρια αποσταθεροποίησης, στα οποία περιλαμβάνει όλες τις αναφορές για εκλογές, ανασχηματισμό, αναδιάρθρωση του χρέους, επιστροφή στη δραχμή και νέα λιτότητα, θα βάλλει εντός των επόμενων ημερών ο πρωθυπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σχεδιάζει νέα «έξοδο» στο Παρίσι πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, θέλει με αυτό τον τρόπο να πετύχει δύο στόχους: πρώτον, να προλάβει διαλυτικά φαινόμενα και, δεύτερον, να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο, ώστε να πάει με περισσότερα διαπραγματευτικά χαρτιά στις Βρυξέλλες.



Πέραν του «ραντεβού» της 4ης Μαρτίου, οπότε θα συνεδριάσουν διαδοχικά την ίδια μέρα το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες στην Αθήνα, ο Γ. Παπανδρέου σκέφτεται να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για να απευθυνθεί στα στελέχη του και στην κοινή γνώμη.
Οι συνεργάτες του επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για να πηγαίνει χαμένο σε ηττοπαθή σενάρια». Θέλει να εμφυσήσει την αισιοδοξία στους πολίτες και στους υπουργούς του, για να μην πέσει η χώρα σε στασιμότητα. «Εδώ που φτάσαμε δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή», δηλώνει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του εις εκ των επιτελών του Μαξίμου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου έχει αποφασίσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να υλοποιήσει πλήρως της δεσμεύσεις του μνημονίου και να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ελληνική ανταγωνιστικότητα. Θέλει όλες αυτές τις αποφάσεις να τις έχει μαζί του στις Συνόδους Κορυφής της Ενωσης στις 11 και τις 25 Μαρτίου. «Θέλει να είναι πάνοπλος και κανείς να μην μπορεί να του πει πως η Ελλάδα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της», εξηγούν οι συνεργάτες του.
Ο πρωθυπουργός θα επιτεθεί και στους αναλυτές, που επιμένουν να κρατούν στην επικαιρότητα τα θέματα της αναδιάρθρωσης και της δραχμής. «Δεν μπορεί κάποιοι για να βγάλουν λεφτά να παίζουν με τις τύχες ενός λαού και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», φέρεται να είπε σε συνεργάτη του το Σαββατοκύριακο. Το ίδιο επιχείρημα θα τονίσει και στους Ευρωπαίους ομολόγους τους, ζητώντας τους να λάβουν όλες τις αποφάσεις που απαιτούνται για να διασφαλίσουν το ευρώ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Πληροφορίες
Προκειμένου να πείσει και τους πλέον δύσπιστους πως «το έργο συνεχίζεται», ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στους υπουργούς την Κυριακή να «βομβαρδίσουν» τη Βουλή με νομοσχέδια και, το κυριότερο, να ετοιμάσουν εκθέσεις ελέγχου απόδοσης όλων των δράσεων που έχουν υλοποιήσει μέχρι στιγμής. Αιτία για την τελευταία εντολή ήταν οι πληροφορίες που διακινήθηκαν το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις οποίες οι περισσότερες αλλαγές έχουν μείνει στα χαρτιά.
«Θέλω ονόματα και αριθμούς», είπε ο Γ. Παπανδρέου, που δεν θέλει να αιφνιδιαστεί από κάποια αντίστοιχη «εργασία» της τρόικας. Πέραν των ευρωπαϊκών εξελίξεων, ο πρωθυπουργός θέλει να προετοιμάσει τη χώρα και την κυβέρνησή του για την επόμενη αξιολόγηση, του Μαΐου. Γιατί μετά τα ταξίδια του στο Βερολίνο και το Ελσίνκι έχει αρχίσει να «υποψιάζεται» ότι η Α. Μέρκελ «σπρώχνει» τη συμφωνία προς τον Ιούνιο, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της Γερμανίας.



Πηγή: Εθνος