Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ονούρ βοηθά την εικόνα της Τουρκίας!

Οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές που έχουν κατακλύσει τη Mέση Aνατολή, ο τουρισμός αλλά και η στήριξη στη δημοκρατία και τους Παλαιστινίους, συμβάλλουν σοβαρά στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας της Τουρκίας, δείχνει έρευνα που διενήργησε το τουρκικό ίδρυμα οικονομικών και κοινωνικών ερευνών ΤΕSEV. 

  

Η εξαγωγή των τηλεοπτικών σειρών στη Μέση Ανατολή έχει ξεπεράσει τα 50 εκατ. δολάρια, ενώ το 78% των κατοίκων της Μέσης Ανατολής δήλωσαν ότι έχουν παρακολουθήσει κάποια τουρκικής παραγωγής σειρά. Οι τουρκικές παραγωγές είναι δημοφιλέστερες στο Ιράκ (89%) και στην Συρία (85%).

   
Η Τουρκία συγκεντρώνει 85% των θετικών απαντήσεων και έρχεται πρώτη στην έρευνα που έγινε στην Αίγυπτο και Ιορδανία, το Λίβανο, την Σαουδική Αραβία, τις Παλαιστινιακές περιοχές, την Συρία και το Ιράκ και το Ιράν. 

  

"Αν η έρευνα γίνονταν αύριο, οι θετικές απόψεις για την Τουρκία θα ήταν ασφαλώς πολύ ψηλότερες" λέει κα. Σαμπιχά Σένγιουτζελ Γκιούντογαρ, υπεύθυνη της έρευνας που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

   

Στην ανάλογη έρευνα του 2009 οι θετικές απαντήσεις για την Τουρκία ήταν κατά μέσον όρο 75% (η επέκταση της έρευνας του 2010 και στο Ιράν συνέβαλε στην αύξηση της δημοτικότητας της Τουρκίας, διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι του TESEV). 

  

Η Τουρκία θεωρείται ισχυρή και επιτυχημένη στον αραβικό κόσμο, τόσο στην "αραβική γειτονιά", όσο και στις αραβικές ηγεσίες. "Όσο η Τουρκία υποστηρίζει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη δημοφιλία στους λαούς της Μέσης Ανατολής" λέει η κα. Μελιχά Αλτούνισικ του τουρκικού Πολυτεχνείου της Μέσης Ανατολής που συμμετείχε και αυτή στην έρευνα. "Η κοινή γνώμη αλλά και οι ηγεσίες έχουν μεγάλες προσδοκίες από την Τουρκία, και θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους στην διένεξή τους με τους ισραηλινούς" λέει η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου της Μέσης Ανατολής.

   

Η έρευνα δείχνει πως στη βελτίωση της εικόνας της Τουρκίας έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο οι τουριστικές ανταλλαγές που αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό σημαντικά. Η Τουρκία θεωρείται ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός για το 51% των Λιβανέζων, το 50% των Ιρανών, το 43% των Συρίων, το 40% των Ιορδανών και των Παλαιστινίων και το 20% των Σαουδαράβων.




Πηγή:OnAlert.gr
Share/Bookmark