Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Από τη Δευτέρα τα ατομικά συνταγολόγια του ΙΚΑ-Δείτε τα βίντεο!

Από τη Δευτέρα αρχίζει η διανομή στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, των ατομικών συνταγολογίων, τα οποία χρόνια βρίσκονταν αναξιοποίητα στις αποθήκες του Ιδρύματος, υπογράμμισαν ο κ. Λοβέρδος, ο αναπληρωτής Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα έχουν την ευκαιρία να εξυπηρετούνται επιλέγοντας τους 15.000 -16.000 συμβεβλημένους με τα ταμεία ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ γιατρούς. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το ΙΚΑ για τις επιπλέον υπηρεσίες που θα παρέχουν.

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

Οι συνταγές αυτές εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται, όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των γιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, και όπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος η πρώτη επίσκεψη είναι 20 ευρώ και η δεύτερη τον ίδιο μήνα 10 ευρώ. 



Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «απεργία χωρίς απεργούς με μιντιακό αποτέλεσμα», την πανελλήνια απεργία των γιατρών  γνωστοποιώντας ότι σήμερα το ποσοστό συμμετοχής των νοσοκομειακών γιατρών είναι 0,3%, ενώ χθες 0,2 (απήργησαν δηλαδή 46 γιατροί). 

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων - στην οποία γίνεται η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας - τόνισε ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες βασανίζει τη χώρα μια απεργία, που ξεκίνησε από τους γιατρούς του ΙΚΑ, εξελίχθηκε σε κατάληψη του Υπουργείου και συμπαρέσυρε και άλλους κλάδους γιατρών. 

Σχετικά με την κατάληψη στο Υπουργείο είπε ότι αφορά ένα κομμάτι της συνδικαλιστικής ηγεσίας των γιατρών, "κατά τεκμήριο προσανατολισμένο σε ένα πολιτικό χώρο". Δεν είναι όλοι, περνάνε κατά τις 12 το μεσημέρι και κάνουν δηλώσεις, συμπλήρωσε. «Αυτό το μείγμα των ετερόκλητων στοιχείων ταλαιπωρεί χιλιάδες ασφαλισμένους και δημιουργεί, μιντιακό γεγονός», είπε και πρόσθεσε ότι χρωστάνε γι΄ αυτό εξηγήσεις, επειδή ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους, καθώς μέχρι προχθές στο ΙΚΑ είχαν αναβληθεί 300.000 ραντεβού. 

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Υπουργείο λαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, από τη Δευτέρα, ώστε περίπου 15.000 -16.000 συμβεβλημένοι γιατροί, νοσοκομεία και κέντρα υγείας να εξυπηρετούν τους πολίτες που ταλαιπωρούνται από την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. 

«Δε θα κάνουμε πίσω, γιατί δίνουμε αγώνα για το καλό του πολίτη και του ασφαλισμένου, για να γίνει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν υπήρξε ξανά υπουργός του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ που να μην προσπάθησε και να μην αναδιπλώθηκε, υπό την πίεση αυτών των γιατρών του ΙΚΑ που είχαν δύναμη κάποτε να σταματούν την ελληνική πολιτεία. Τώρα η πολιτεία δε θα σταματήσει, θα προχωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε, επίσης, ότι θα ήταν ευτελισμός της ελληνικής πολιτείας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, όπως ζητούν οι απεργοί και πρόσθεσε: «Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Δεν είναι προϋπόθεση διαλόγου, να μη γίνει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θα γίνει. Δεν έχουν δύναμη αυτή τη φορά οι συντεχνίες να σταματήσουν την ελληνική πολιτεία"..

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι γιατροί

Στο μεταξύ,οι γιατροί του ΙΚΑ επιμένουν σε απεργία επ’ αόριστον, ενώ, όπως τονίζουν, θα συνεχίσουν ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου
 
Οι γιατροί ζητούν την ανάκληση του νομοσχεδίου που αφορά την ενοποίηση ασφαλιστικών Ταμείων με το ΕΣΥ, προκειμένου να προσέλθουν σε διάλογο.

Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί σε Αθήνα και Πειραιά, αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 10/2. 

Παράλληλα, κλειστά παραμένουν σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας ενώ το ίδιο θα συμβεί και την ερχόμενη Δευτέρα 7/2. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, αποφάσισε να παρατείνει κατά μία ημέρα (8/2) τα λουκέτα στα φαρμακεία της πρωτεύουσας, ενώ οι αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.

Το χειρότερο, αλλά όχι και πολύ μακρινό, σενάριο, είναι το κλείσιμο των φαρμακείων επ’ αόριστον. Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Να σημειωθεί πως οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη ανακοινώσει πως από την 1η Μαρτίου, θα διακόψουν την πίστωση στα ταμεία των ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΗΣΑΠ, συμβολαιογράφων και δικηγόρων, λόγω χρεών τους.



Πηγή:Real.gr
Share/Bookmark