Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Εκεί οδήγησες τη χώρα, Γιώργο!!!


Την πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου θύμιζε σήμερα το κέντρο της Αθήνας  με εκτεταμένα και σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, οδοφράγματα, οδομαχίες και καταστροφές.
 

 


Προηγήθηκαν 2 μεγαλειώδεις πορείες με ένταση και πάθος και οι συμπλοκές που έγιναν προκλήθηκαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης εναντίον των διαδηλωτών.


Ένας διαδηλωτής επιχείρησε να κάψει σημαία της ΕΕ έξω από το κτίριο της Βουλής, ωστόσο παρεμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μάχες σώμα με σώμα και πετροπόλεμος σημειώνονταν ανά διαστήματα στα Προπύλαια, ενώ συνελήφθη ένα άτομο, που έφερε τόξο με δύο βέλη, ένα τσεκούρι και ένα καδρόνι.

 


Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 20 προσαγωγές και τέσσερις συλλήψεις, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και δύο μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ. παραδόθηκαν στις φλόγες.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών, τόσο στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων όσο και στη συμβολή της Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη.

 

Να αναφέρουμε ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν στις 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίον του Άρεως αντιδρώντας στα αντικοινωνικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που επιβάλει η Τρόϊκα και υλοποιεί η κυβέρνηση ενώ την ίδια ώρα χωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.


Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ η πορεία του ΠΑΜΕ έγινε κανονικά και πέρασε μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, η πορεία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν κατάφερε ποτέ να προσεγγίσει το Σύνταγμα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να πορευθούν στην λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας. Μόνο λίγο πριν τις 3.30 επετράπη σε περίπου 3.000 άτομα να "ανέβουν" από τη Μ. Βρετανία στο Σύνταγμα.

 


Νωρίτερα ένταση προκλήθηκε από άγνωστη αιτία και ενώ η πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατευθυνόταν μέσω της Σταδίου προς το Σύνταγμα. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

 

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι αντιδρά στα «δεσμά» του Μνημονίου των τοκογλύφων δανειστών αλλά και στο σχεδιαζόμενο «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» γιατί διευρύνουν την ύφεση, την ανεργία, την φτώχεια και την εξαθλίωση προς όφελος των Βιομηχάνων και των τραπεζιτών. Πάνω από τα κέρδη και τους αριθμούς
Είναι οι Άνθρωποι και οι Ανάγκες τους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού με τις στάσεις εργασίας σε τρόλεϊ και ηλεκτρικό, ενώ θα υπολειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τραμ και μετρό, ενώ ο ηλεκτρικός θα κινηθεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Επίσης δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια ενώ από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές και ακυρώσεις στις πτήσεις.


Πηγή: Στη Φόρα