Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011
Συμφωνία τεσσάρων σημείων για Ελλάδα και ευρώ!
Αλλάζει χαρακτήρα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με όσα διαφαίνεται ότι συμφώνησαν στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Έτσι ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός αποκτά πλέον την απαραίτητη ευελιξία και κυρίως την οικονομική δύναμη, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει προληπτικά στις αγορές, να μπορεί δηλαδή να στηρίζει χώρες με υψηλό χρέος, αγοράζοντας τα ομόλογά τους.
Το γαλλογερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, το οποίο αναμένεται ότι θα εγκριθεί από τις χώρες μέλη έως τα τέλη Μαρτίου, θέτει ως απαράβατο όρο για την ενίσχυση του Ταμείου να υπάρξει συμφωνία και στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης το πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τα τεστ αντοχής των τραπεζών, την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε τέσσερα βασικά βήματα για το επόμενο διάστημα, τα οποία αφορούν:
Πρώτον,«την εφαρμογή των υπαρχόντων προγραμμάτων με την Ελλάδα και την Ιρλανδία».
Δεύτερον, «την εφαρμογή των μέτρων που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης». Για το συγκεκριμένο μέτρο υπογραμμίζουν ότι την πρόοδο των χωρών θα αξιολογούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τρίτον, «το Συμβούλιο Eurogroup θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), κατά τρόπο που θα εξασφαλίζεται η αναγκαία ελαστικότητα του Ταμείου και η ικανότητά του να παρέχει την κατάλληλη στήριξη».
Τέταρτον, «την ολοκλήρωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζουν επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή όσων έχει προτείνει η Ομάδα Δράσης, έτσι ώστε μέχρι τον Ιούνιο να υπάρξει μία τελική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Παραλλήλως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τις άλλες αρμόδιες κοινοτικές αρχές να διενεργήσουν νέα «φιλόδοξα τεστ αντοχής» για τις τράπεζες, αλλά και τα κράτη μέλη να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια για επιτυχείς παρεμβάσεις χειρισμού τραπεζών που μπορεί να αποδειχθούν «αδύναμες».
Πηγή:Star.gr