Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

84.000 Πατρινοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια και τις πιστωτικές!


Κόκκινο έχουν «χτυπήσει» τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Δυτική Ελλάδα με περισσότερους από 84.000 Πατρινούς να είναι αντιμέτωποι με την αδυναμία καταβολής των δόσεων για δάνεια που έχουν λάβει από τράπεζες.


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών και τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του δεκάδες είναι καθημερινά οι πολίτες που στην κυριολεξία ασφυκτιούν κάτω από την πίεση να καταβάλλουν τις δόσεις τους, δίχως όμως πλέον να υπάρχουν τα χρήματα για να μπορέσουν να τις αποπληρώσουν.


Πλέον είναι αδύνατο να αποπληρωθούν στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με το 60% να βγαίνουν σε δίμηνη καθυστέρηση και το 40% να πηγαίνει στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία. Όπως αναφέρεται η εκτίμηση των υπευθύνων είναι πως περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι καταχωρισμένα στη «μαύρη λίστα» και ο αριθμός τους μεγαλώνει.


«Το 40% των πολιτών και των οικογενειών και στην Πάτρα όπως και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας χαρακτηρίζονται ως υπερχρεωμένα νοικοκυριά και σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας που έχει κατακλύσει την αγορά, φέρνει σε δεινή οικονομική κατάσταση τους πολίτες» σημείωσε μιλώντας στο attack tv ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ. Γιώργος Λεχουρίτης και πρόσθεσε: «Εμείς προσπαθούμε να γίνουμε κοινωνοί των προβλημάτων που κατακλύζουν τους πολίτες και να τους συμβουλέψουμε τι να κάνουν. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι πως πρέπει επιτέλους οι τράπεζες να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να δουν τι θα πρέπει να γίνει».


Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα «κόκκινα δάνεια» φέτος θα ξεπεράσουν το 10% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και το ύψος τους θα υπερβεί τα 26 δισ. ευρώ.


Σήμερα στη «μαύρη λίστα» οι καταχωρίσεις δυσμενών δεδομένων για φυσικά και νομικά πρόσωπα ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, όμως τα τραπεζικά στελέχη παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη των καθυστερήσεων στις δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών, όπως αυτή αποτυπώνεται στη λευκή λίστα του Τειρεσία.


Οπως λένε χαρακτηριστικά, παρατηρείται άνοδος της τάξης του 25% στις καθυστερήσεις μέχρι 30 μέρες, ενώ κατακόρυφη είναι και η άνοδος στις καθυστερήσεις 2 μηνών. Το ανησυχητικό είναι ότι οι καθυστερήσεις αυτές προέρχονται από πρώην καλοπληρωτές και συνεπείς δανειολήπτες. Η τάση είναι ανοδική και στις καθυστερήσεις 90 ημερών.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (9μηνο 2010) οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά ήταν στο 8,7%, ενώ η αγορά εκτιμά ότι θα κλείσουν στο 10% . Στα καταναλωτικά οι καθυστερήσεις «έτρεχαν» με 16,7% και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το 20%, δηλαδή 8,6 δισ. ευρώ. Στα επιχειρηματικά οι καθυστερήσεις ήταν στο 7,6% στο εξάμηνο και θα ξεπεράσουν το 9% στο σύνολο του χρόνου, στα 11,6 δισ. ευρώ.


Κάθε μήνα περισσότερα από 500 χιλιάδες νοικοκυριά καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις τους, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στο κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων.


Πηγή:Dete.gr

Share/Bookmark