Ο σεισμός σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτοι και οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους (Φωτογραφία: Reuters ) |
Τον αριθμό των νεκρών επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κι. «Ενδέχεται να είμαστε αντιμέτωποι με την πιο ζοφερή κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία» δήλωσε ο Κι μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο σεισμός σημειώθηκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτοι, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους. Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς Μπομπ Πάρκερ περιέγραψε την πόλη των σχεδόν 400.000 κατοίκων ως «εμπόλεμη ζώνη».
«Θα υπάρχουν νεκροί, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτή την πόλη» δήλωσε στην αυστραλιανή τηλεόραση.
Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε σε ένα κτίριο, όπου στεγάζονται γραφεία. Οι αρχές διέταξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για την υποδοχή των τραυματιών. Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.
Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου στη 1 το μεσημέρι, τοπική ώρα, σε εστιακό βάθος μόλις 4 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς.
Το Κράιστσερτς είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό, 7,1 βαθμών, πριν πέντε μήνες, αλλά δεν υπήρχαν θύματα.
Όπως δήλωσε ο Τζέιμς Γκοφ του τμήματος Έρευνας Φυσικών Κινδύνων του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, ορισμένα κτίρια που άντεξαν στον σεισμό του Σεπτεμβρίου δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ένα δεύτερο σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην ινδο-αυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους περίπου οι 20 έχουν μέγεθος 5 βαθμών.
Βοήθεια στέλνει η Αυστραλία
Ήδη η Αυστραλία έστειλε στην περιοχή ομάδες διάσωσης, ενώ η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα προσφέρει όποια βοήθεια της ζητηθεί.
«Ενδέχεται να χρειαστούν πολλές έρευνες κάτω από τα συντρίμμια» είπε η Γκίλαρντ, προσθέτοντας ότι οι εικόνες που έρχονται από το Κράιστσερτς είναι «πραγματικά σοκαριστικές».
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό