Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Θρίαμβος Ατρομήτου, σε μπελάδες η Λάρισα

του Μάριου Μάντζου
Η εικόνα του Ατρομήτου Αθηνών στο πρώτο μισό του φετινού "μαραθωνίου" της Superleague προβλημάτιζε τους ανθρώπους της ομάδας του Περιστερίου, που κοίταζαν πίσω τους κι έβλεπαν πως η ζώνη του υποβιβασμού δεν απέχει πολύ από τη θέση στην οποία βρίσκονται. Δυσκολία στο σκοράρισμα, κατόπιν απώλειας σωρείας ευκαιριών και κάποια παιδαριώδη λάθη, που οδηγούσαν σε εύκολα γκολ κατά, ήταν το μενού του "αστεριού" για το 2010, ωστόσο οι γηπεδούχοι χθες φρόντισαν να παρουσιάσουν ίσως το καλύτερο για φέτος αγωνιστικό τους πρόσωπο στο πρώτο τους ματς για το νέο έτος. Υποδεχόμενοι την ουραγό Λάρισα, που τείνει αναμφισβήτητα να γίνει το πρώτο φαβορί για το "αντίο" στην πρώτη κατηγορία, οι Περιστεριώτες πραγματοποίησαν μια εξαιρετική εμφάνιση, έχοντας αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι τους κι αξιοποιώντας όλες τις κλασικές ευκαιρίες, οι οποίες τους δόθηκαν, και πήραν μία άνετη νίκη με 3-0 στο γήπεδο του Περιστερίου.
Το πάρτυ του Ατρομήτου ξεκίνησε με το "καλή χρονιά", καθώς μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά το πρώτο σφύριγμα του Τριτσώνη, ο Ανρί Καμαρά έκανε μία καλή σέντρα από αριστερά κι ο επερχόμενος Βαγγέλης Νάστος από πλάγια θέση πέτυχε το 1-0 με υπέροχο πλασέ στην κίνηση, βάζοντας "φωτιά" στην εξέδρα των Fentagin. Οι ποδοσφαιριστές της Λάρισας προσπάθησαν να ξεπεράσουν το σοκ που τους προκάλεσε το εξαιρετικά γρήγορο γκολ των γηπεδούχων αλλά δεν το κατάφεραν μέχρι το 15' όταν και στη δεύτερη σημαντική επίσκεψη του Ατρομήτου στα καρέ της Λάρισας, από την εκτέλεση κόρνερ του Κώστα Νεμπεγλέρα, η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι, όπου με ωραίο άλμα και δυνατή κεφαλιά, ο Μάρεκ Σαγανόφσκι έστειλε τη "στρογγυλή θεά" στο αριστερό "Γ" της εστίας του Γιώργου Αμπάρη σημειώνοντας το 2-0. Η Λάρισα προσπάθησε να βρει χώρους για να δημιουργήσει τις δικές της επικίνδυνες καταστάσεις, αλλά το έργο για τους Θεσσαλούς έμοιαζε να είναι πολύ δύσκολο. Ένα σουτ του Φαμπιάν Κανόμπιο στο 32' έξω από την περιοχή σταμάτησε στον Χρυσόστομο Μιχαηλίδη, ενώ στο 42' η ολιγωρία του Γιαν Μπλάζεκ βοήθησε τον Πασχάλη Μελισσά να κλέψει την μπάλα και να τροφοδοτήσει τον Ανρί Καμαρά που απώλεσε σημαντική ευκαιρία από πολύ κοντά να πετύχει το 3-0 πριν το ημίχρονο.
Το β' μέρος του αγώνα είχε εκ νέου την εικόνα της Λάρισας να προσπαθεί, αλλά να μην μπορεί και τον Ατρόμητο να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του δίνονται. Στο 52' ένα σουτ του Αλεξάντερ Σίμιτς αποδείχτηκε εύκολη λεία για τον Μιχαηλίδη, ενώ στο 69' ο Στέλιος Βενετίδης λίγο έλειψε να ξαναβάλει τους φιλοξενούμενους στο παιχνίδι στη σημαντικότερη στιγμή της Λάρισας, κατά την οποία ο Ζοέλ Τσιμπάμπα βρήκε αριστερά τον μπακ της ομάδας του, εκείνος συνέκλινε και σούταρε με το δεξί (!) στέλνοντας την μπάλα ελάχιστα άουτ από τη συμβολή των δοκών. Εφόσον δε σκόραραν ούτε σε εκείνη τη φάση οι Λαρισαίοι, η μπάλα τους τιμώρησε και πάλι στο 82', όταν η σέντρα του Μελισσά βρήκε τον Σαγανόφσκι, που επιχείρησε κεφαλιά-πάσα στη μικρή περιοχή, ο Νίκος Νταμπίζας έδιωξε άτσαλα κι ο επερχόμενος Μαρσέλο Σαρμιέντο ολοκλήρωσε το θρίαμβο του Ατρομήτου, γράφοντας το τελικό 3-0. Ο Ντανιέλ Κουζέν από τη σέντρα του Ιμπραήμ Νταλ μόνο σουτ δεν πραγματοποίησε στο 88' για να κλείσει το ματς με ένα έξυπνο σουτ του Γιάννη Καραλή στο 92' από τα αριστερά, στέλνοντας την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Ο Ατρόμητος πήρε αυτό που ήθελε, πραγματοποιώντας παράλληλα μία εμφάνιση να... την πιεις στο ποτήρι. Με στρωτό ποδόσφαιρο και με ισορροπία σε όλες του τις γραμμές, κατάφερε να βάλει από πολύ νωρίς τις βάσεις για μία σπουδαία νίκη στο Περιστέρι, να διατηρήσει εν συνεχεία το αποτέλεσμα και να πετύχει ένα αποθεωτικό φινάλε με το γκολ του Σαρμιέντο. Νίκη που δε θα έλεγε κανείς ότι ισοδυναμεί με ιδιαίτερη βαθμολογική ανάσα, εξάλλου είναι νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο, ωστόσο ο Ατρόμητος έμεινε και για τη 16η αγωνιστική εκτός της ζώνης του υποβιβασμού, ενώ με συνδυασμό αποτελεσμάτων σήμερα ίσως μπει και στο κυνήγι μίας θέσης για τα ευρωπαϊκά play-offs του Μαΐου.
Στην αντίπερα όχθη, η ΑΕΛ, που ήδη από το τέλος του 2010 βρισκόταν σε μπελάδες, έχασε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι στη μάχη για τη σωτηρία και αναμένει με αγωνία τους σημερινούς αγώνες, καθώς απέχει ήδη 4 βαθμούς από τον 15ο στη βαθμολογία Πανσερραϊκό, και 5 από τον 13ο Αστέρα Τρίπολης, που έχουν σαφώς έναν αγώνα λιγότερο.

Ατρόμητος (Γιώργος Δώνης): Μιχαηλίδης, Νάστος, Μελισσάς, Μπαζίνσκι, Νεμπεγλέρας, Ολιβέιρα, Περόνε (62' Καραγκούνης), Σφακιανάκης, Τάτος (46' Σαρμιέντο), Καμαρά (87' Καραλής), Σαγκανόφσκι

Στον πάγκο: Καραγκιολίδης, Σαμπού, Μπρίτο, Αναστασάκος

Λάρισα (Γιορν Άντερσεν): Αμπάρης, Κολοβέτσιος (46' Ταλ), Βενετίδης, Νταμπίζας, Ταυλαρίδης, Ιγκλέσιας (60' Κουζέν), Σίμιτς (73' Μετίν), Κανόμπιο, Μπλάζεκ, Τσιμπάμπα, Πούρι

Στον πάγκο: Τσοντοφάλσκι, Κουζέν, Βελάσκο, Κατσιαρός, Σιατραβάνης

Διαιτητής: Τριτσώνης (Αθηνών)
Βοηθοί: Τρύφων (Δράμας), Καρσιώτης (Κορίνθου)

Γήπεδο: Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου

Share/Bookmark