Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Στα άκρα η αντίσταση πληρωμής των οδηγών στα διόδια!


Με πρόστιμα μέσω εφορίας απαντά το υπουργείο υποδομών στους «αντάρτες» των διοδίων, μετά τις πιέσεις των κατασκευαστών κι ενώ φουντώνει το κίνημα των οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν το αντίτιμο στους σταθμούς διοδίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα Δημόσια Έργα , τα διόδια θα χαρακτηρίζονται δημόσιο έσοδο και για όσους δεν πληρώνουν θα προβλέπεται πρόστιμο το οποίο θα εισπράττεται με προσαύξηση μέσω ΔΟΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, καθημερινά, περίπου πέντε στους δέκα οδηγούς, φθάνοντας στους σταθμούς διοδίων, κατεβαίνουν από τα οχήματά τους, σηκώνουν τις μπάρες και περνούν χωρίς να πληρώσουν το αντίτιμο.
Η ανυπακοή έρχεται ως άμεση συνέπεια των νέων αυξήσεων στις τιμές των διοδίων, εξαιτίας της αναπροσαρμογής του Φ.Π.Α., που καθιστούν πλέον απαγορευτικές τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

Στο μεταξύ, οι κοινοπραξίες διοδίων έλαβαν την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες των οδηγών που αρνούνται να πληρώσουν. Ωστόσο, η ...

πρώτη κινητοποίηση των οργανώσεων κατά των διοδίων έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Κυριακή όπου στις 3 το μεσημέρι σκοπεύουν να ανοίξουν τις μπάρες σε όλους τους εθνικούς δρόμους.
Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις στο αντίτιμο των διοδίων έρχονται η μία μετά την άλλη. Μετά την Αθηνών-Λαμίας και την Κορίνθου-Τριπόλεως στο χορό μπαίνει και η Αθηνών-Πατρών με αυξήσεις 7% μέσα στον Ιανουάριο παρότι σε πολλά της σημεία η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο από μία λωρίδα.
Νέες αυξήσεις λόγω αναπροσαρμογής του Φ.Π.Α.

Την ίδια ώρα, αυξήσεις διοδίων ισχύουν ήδη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι κατασκευάστριες εταιρείες παραχώρησης, «Νέα Οδός» και «Κεντρική Οδός».

Στα διόδια Αφιδνών οι νέες τιμές διαμορφώνονται ως εξής: δίκυκλα 1.40 ευρώ, Ι.Χ. 2.05 ευρώ, μεσαία φορτηγά 5.20 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 7.25 ευρώ.

Διόδια Θηβών: δίκυκλα 1.70 ευρώ, Ι.Χ. 2.50 ευρώ, μεσαία φορτηγά 6.25 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 8.80 ευρώ.

Διόδια Τραγάνας: δίκυκλα 1.65 ευρώ, Ι.Χ. 2.40 ευρώ, μεσαία φορτηγά 6.10 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 8.50 ευρώ.

Διόδια Αγίας Τριάδας: δίκυκλα 1.10 ευρώ, Ι.Χ. 1.55 ευρώ, μεσαία φορτηγά 3.95 ευρώ, μεγάλα φορτηγά 5.55 ευρώ.

Παράλληλα, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα νέα τιμολόγια, στα οποία περιλαμβάνεται Φ.Π.Α. 23%, για τα διόδια που εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία «Μορέας» στην Πελοπόννησο.

Ο νέος τιμοκατάλογος για τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και Λεύκτρο – Σπάρτης και τους σταθμούς Σπαθοβουνίου, Νεστάνης και Γέφυρας Μάναρη (Ασέας) θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών e-PASS.

Σύμφωνα με τον νέο τιμοκατάλογο, τα δίκυκλα και τρίκυκλα θα πληρώνουν
1,70 ευρώ (από 1,60 ευρώ) στον σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου,
1,60 ευρώ (από 1,50 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Νεστάνης και
1,30 ευρώ (από 1,20 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Ασέας.

Τα οχήματα με ύψος έως 2,20 μ. θα πληρώνουν
2,40 ευρώ (από 2,30 ευρώ) στον σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου,
2,30 ευρώ (από 2,20 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Νεστάνης και
1,90 ευρώ (από 1,80 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Ασέας.

Τα οχήματα με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μ. θα πληρώνουν
6,20 ευρώ (από 5,90 ευρώ) στον σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου,
5,90 ευρώ (από 5,60 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Νεστάνης και
4,80 ευρώ (από 4,50 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Ασέας.

Τα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ. θα πληρώνουν
8,70 ευρώ (από 8,20 ευρώ) στον σταθμό διοδίων του Σπαθοβουνίου,
8,20 ευρώ (από 7,80 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Νεστάνης και
6,70 ευρώ (από 6,30 ευρώ) στον σταθμό διοδίων της Ασέας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ολυμπία Οδός», αυξάνονται οι τιμές των διοδίων και στην Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών, αλλά, όπως προστίθεται, η ακριβής ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων τιμών θα γίνει γνωστή εντός του Ιανουαρίου.



Πηγή:Στη Φόρα

Share/Bookmark