Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Παναθηναϊκός με πρόλογο κι επίλογο

του Μάριου Μάντζου
Ονειρεμένο ξεκίνημα στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις για το 2011 έκαναν απόψε οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Στο πλαίσιο της 16ης και πρώτης του β' γύρου αγωνιστικής, οι "πράσινοι" φιλοξενήθηκαν στα Πηγάδια της Ξάνθης από την τοπική Skoda Ξάνθη και κατάφεραν να πάρουν μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη, την πέμπτη τους στο πρωτάθλημα, με σκορ 0-2 χάρη σε γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ (1') και του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου (93').
Οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν είχαν περιθώρια τρίτης συνεχόμενης βαθμολογικής απώλειας και φρόντισαν να δείξουν εξ αρχής την αποφασιστικότητά τους για να φύγουν από την Ξάνθη με το διπλό. Χρειάστηκε να περάσουν 35 δευτερόλεπτα από το πρώτο σφύριγμα του Καλόπουλου στο νέο έτος, ώστε μια έξοχη μπαλιά του Κώστα Κατσουράνη να βρει αποδέκτη τον Τζιμπρίλ Σισέ που από τη γωνία της περιοχής "κρέμασε" με ονειρώδες πλασέ τον Σωτήρη Λυμπερόπουλο που βρισκόταν εκτός θέσης και σημείωσε το 0-1. Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν αλλά δε σημείωσαν ούτε μία τελική προσπάθεια πριν το τέλος του α' μέρους (!), την ώρα που οι "πράσινοι" πίεζαν ανεπιτυχώς για να "σφραγίσουν" το αποτέλεσμα. Η κούρσα 40 μέτρων του Σεμπάστιαν Λέτο στο 12' ολοκληρώθηκε με πτώση του Αργεντινού έπειτα από μαρκάρισμα του Μπόατενγκ λίγο πριν ο άσος του "τριφυλλιού" μπει στην περιοχή, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα το μακρινό σουτ του Λουκά Βύντρα πέρασε λίγο άουτ. Το περισσότερο αξιοσημείωτο λεπτό του α' ημιχρόνου, εκτός του 1', ήταν το 23', όταν και στο γύρισμα του Δημήτρη Σουάνη στη μικρή περιοχή του Αλέξανδρου Τζόρβα δε βρήκε αποδέκτη κάποιον συμπαίκτη του, ενώ στην αντεπίθεση, ο Λέτο τροφοδότησε τον Νίκο Σπυρόπουλο που από τη γωνία της περιοχής εξαπέλυσε κεραυνό που αποκρούστηκε από τον Λυμπερόπουλο, ενώ ο Τζάγκι λίγο έλειψε στην επαναφορά να πετύχει αυτογκόλ. Η συνέχεια του α' μέρους ήταν άκρως ανιαρή, με μοναδική όαση ένα σουτ-άουτ του Κώστα Κατσουράνη στο 43'.
Η μετριότητα στην οποία κυμάνθηκε ο ρυθμός του αγώνα στο α' μέρος, διατηρήθηκε και στο δεύτερο 45λεπτο αλλά με την Ξάνθη να είναι η πρώτη που απείλησε με τον Τζόρβα να αρνείται με εντυπωσιακό τρόπο το 1-1 από γυριστό σουτ του Σουάνη στο 47'. Το δυνατό σουτ του Κατσουράνη δύο λεπτά αργότερα σταμάτησε στον Λυμπερόπουλο, για να ακολουθήσει ένα 25λεπτο αγωνιστικό κενό δίχως σημαντική επίσκεψη κάποιας εκ των δύο ομάδων στην αντίπαλη περιοχή. Στο 72' ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ πήδηξε πιο ψηλά απ' όλους αλλά η κεφαλιά του έπειτα από το κόρνερ του Σωτήρη Νίνη πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 80' ο Μπόατενγκ, σε πανομοιότυπη φάση με εκείνη του Σουάνη στην αρχή του β' μέρους, έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του Τζόρβα. Στο 85' ο Τζιμπρίλ Σισέ στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα στους γηπεδούχους για το 0-2 με πλασέ που αποκρούστηκε από τον Λυμπερόπουλο. Το τελικό αποτέλεσμα εν τέλει, διαμορφώθηκε στο τρίτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Από ωραία μπαλιά του Μπουμσόνγκ και κεφαλιά-πάσα του Κατσουράνη, ο Σισέ που ήταν εμφανώς σε θέση οφσάιντ αδιαφόρησε συνειδητά, η μπάλα έφτασε στον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο που βγήκε στο τετ-α-τετ με τον Λυμπερόπουλο, τον πέρασε και πλάσαρε εύστοχα για το 0-2, ολοκληρώνοντας θριαμβευτικά μια όμορφη παναθηναϊκή βραδιά στα Πηγάδια της Ξάνθης.
Ο πρόλογος, λοιπόν, του Τζιμπρίλ Σισέ κι ο επίλογος του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου "υπέγραψαν" τη δέκατη φετινή νίκη του Παναθηναϊκού, που παρέμεινε στη 2η θέση του πρωταθλήματος με 34 βαθμούς, δύο πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, που φιλοξενεί αύριο στο Νέο Φάληρο τον Ηρακλή.

SKODA ΞΑΝΘΗ (Νίκος Παπαδόπουλος): Λυμπερόπουλος, Μπόατενγκ, Βάλλας, Κώστουλας, Τζάγκι, Μαρσελίνιο (63' Μπούγκα), Αντεφέμι (50' Βασιλακάκης), Κατόνγκο, Μπέρτος, Πόι (76' Αλτιπαρμακόβσκι), Σουάνης

Στον πάγκο: Γκσμπούρνινγκ, Κιντάνα, Γκλέισον, Κοσεμίδης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης, Νίνης (81' Μαρίνος), Γκοβού (66' Χριστοδουλόπουλος), Λέτο (89' Γκαρσία), Σισέ

Στον πάγκο: Καρνέζης, Σεϊταρίδης, Καραγκούνης, Μαυρίας

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Καλόπουλος (Μακεδονίας)
ΒΟΗΘΟΙ: Σαραϊδάρης (Μακεδονίας), Μπαλτάς (Αχαΐας)

ΓΗΠΕΔΟ: Πηγάδια Ξάνθης

Share/Bookmark