Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Υπόκλιση στο Δικέφαλο!

Γράφει ο Μάριος Μάντζος
Ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο για τη φάση των "32" του Europa League. Οι παίκτες του "Δικεφάλου του Βορρά", παρόλο που αρκούνταν και στην ισοπαλία, "εκτέλεσαν" τους Κροάτες της Δυναμό Ζάγκρεμπ κι έδωσαν την πιο ηχηρή απάντηση στους τραμπουκισμούς και τις... ψευτομαγκίες τους εις βάρος των Ελλήνων οπαδών, δύο ημέρες νωρίτερα. Με φανταστικό τελείωμα ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης αξιοποίησε ιδανικά την ασίστ του Αθανασιάδη και "πάγωσε" το "Μάξιμιρ", χαρίζοντας τη νίκη στον ΠΑΟΚ με 0-1.

Άντεξε την πίεση

Ο ΠΑΟΚ, αν κι έδειχνε να μπαίνει δυνατά κι αποφασιστικά στον αγωνιστικό χώρο με τον Αθανασιάδη να χάνει καλή ευκαιρία στο 6', περιορίστηκε στα αμυντικά του καθήκοντα, εφόσον οι Κροάτες βγήκαν μπροστά με στόχο να πάρουν τη νίκη, που θα ήταν το μόνο αποτέλεσμα που θα τους έδινε την πρόκριση. Οι άνθρωποι της ελληνικής ομάδας καρδιοχτύπησαν μάλιστα σε δύο περιπτώσεις, στο 29' και στο 43'. Στην πρώτη περίπτωση, ο Πάμπλο Κοντρέρας έδιωξε σωτήρια με το στήθος πάνω στη γραμμή σουτ του Τονέλ, ενώ στη δεύτερη ο Κώστας Χαλκιάς είδε την μπάλα να προσκρούει στο δοκάρι του έπειτα από απευθείας φάουλ του Σαμμίρ.

Βελτιώθηκε και σκόραρε

Οι Κροάτες δεν ευτύχησαν να σκοράρουν εν τέλει και η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερε να πετύχει το στόχο της στο α' μέρος και να πάει στα αποδυτήρια του "Μαξιμίρ" με το 0-0. Η εικόνα ωστόσο του "Δικεφάλου" άλλαξε άρδην με την έναρξη του β' μέρους, καθώς οι παίκτες του έδειξαν διάθεση τόσο να κρατήσουν το αποτέλεσμα, όσο και να πετύχουν γκολ στην αντεπίθεση. Την προειδοποιητική βολή έδωσε ο Στέφανος Αθανασιάδης με σουτ στο 54' που κατέληξε κόρνερ, για να έρθει το 60ο λεπτό και η "μελανόλευκη" εξέδρα να πάρει φωτιά. Σαλπιγγίδης κι Αθανασιάδης παίζουν υπέροχα το 1-2, ο τελευταίος πραγματοποιεί μία ονειρώδη πάσα στον "Σάλπι", που με εξαιρετικό μονοκόματο αριστερό σουτ "γράφει" το 0-1 και τρέχει στην αγκαλιά του προπονητή του Μάκη Χάβου στον πάγκο του ΠΑΟΚ, όπου όλοι οι άνθρωποι της ομάδας έγιναν ένα κουβάρι.

"Έσπασε" παράδοση 37 ετών!
Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν αμέσως μετά την ανάπαυση της μπάλας στα δίχτυα του Κελάβα, έμελλε να είναι κι εκείνες που θα ακολουθούσαν το τελευταίο σφύριγμα του Άγγλου Κλάτεμπουργκ, καθώς ο ΠΑΟΚ διατήρησε στο εναπομείναν μισάωρο το υπέρ του αποτέλεσμα και "γεύτηκε" τη χαρά της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και την άνοιξη, την οποία είχε να "γευτεί" 37 ολόκληρα χρόνια!

Δυναμό Ζάγκρεμπ (Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς): Κελάβα, Καλέγιο (59’ Ρουκάβινα), Αντέμι (67’ Σλέπιτσκα), Ετό (78’ Κράμαριτς), Σαμίρ, Τόμετσακ, Μπαντέλι, Μπάρμπαριτς, Μπεκιράι, Κουφρέ, Τονέλ

ΠΑΟΚ (Μάκης Χάβος): Χαλκιάς, Μπουσαϊντί, Πάμπλο Γκαρσία, Βιτόλο, Τσιρίλο, Σαλπιγγίδης (68’ Ελ Ζαρ), Κοντρέρας, Φωτάκης (90’ Μπαλάφας), Βιεϊρίνια, Σνάουτσνερ, Αθανασιάδης (82’ Φιλομένο)

Διαιτητής: Μάρκο Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)
Βοηθοί: Μάικλ Μουλαρκέι, Σάιμον Μπεκ, 4ος: Λι Ρόμπερτ
Επιπρόσθετοι βοηθοί: Μάικλ Τζόουνς, Άντονι Τέιλορ

Κίτρινες: 53’ Μπαντέλι, 66’ Μπεκιράι - 36’ Πάμπλο Γκαρσία, 82’ Μπουσαϊντί
Κόκκινες: -

Δείτε το "χρυσό" γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη:


Share/Bookmark