Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Δεν είναι ρίσκο η εμπιστοσύνη στον Καρνέζη!


Το ρεπορτάζ από το "στρατόπεδο" του Παναθηναϊκού φέρνει μία πληροφορία-έκπληξη για πολλούς καθώς ο Ζεσουάλδο Φερέιρα φέρεται να ετοιμάζεται να δώσει φανέλα βασικού για πρώτη φορά φέτος σε αγώνα πρωταθλήματος στον Ορέστη Καρνέζη.
Συζήτησα με πολλούς για την επικείμενη αυτή εξέλιξη, όσον αφορά την υπεράσπιση της εστίας του Παναθηναϊκού σε λίγες ώρες στην Τρίπολη, με τους περισσότερους να απαντούν με λυτρωτικό ύφος. "Επιτέλους!", "Καιρός ήταν" και ούτω καθεξής.
Η αλήθεια είναι πως το κλίμα για τον Αλέξανδρο Τζόρβα το τελευταίο διάστημα είναι πολύ βαρύ. Από το αγαπημένο παιδί της "πράσινης" εξέδρας, κατέληξε στο εντός έδρας ματς με τον Ηρακλή να δέχεται δριμύτατες αποδοκιμασίες από τον λαό του Παναθηναϊκού.
Η ιστορία του "τριφυλλιού" σαφώς και καθιστά απαιτητικούς τους ..
οπαδούς του συλλόγου αλλά και γενικότερα όλους τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, επομένως η μετριότητα που παρουσιάζει η απόδοση του Τζόρβα προκαλεί έντονο προβληματισμό στις τάξεις των πρωταθλητών Ελλάδας.
Για να είμαι ειλικρινής, δε μου αρέσει να θίγω μόνο τα κακώς κείμενα αλλά και τα θετικά σε κάθε περίπτωση, μα το μόνο θετικό που έχουν να θυμούνται φέτος οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού από τον Τζόρβα είναι η τεράστια συμβολή του στο να μη φτάσουν τα γκολ της Μπαρσελόνα διψήφιο αριθμό σε εκείνο το εφιαλτικό 5-1 στο "Καμπ Νου".
Από κει και πέρα, ο Έλληνας πορτιέρο μόνο σε σκέψεις άρχισε να βάζει τους πάντες με την απόδοσή του. Το αδικαιολόγητο "ταξίδι" του από τη γραμμή του τέρματός του μέχρι κάποια μέτρα έξω από την περιοχή, που το μόνο που κατάφερε ήταν να χαρίσει στον Ντάμ Εντόι το πρώτο γκολ για το 0-2 της Κοπεγχάγης στο ΟΑΚΑ, αποτέλεσε τη μεγάλη σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι καθώς από εκείνο το σημείο ξεκίνησαν σιγά-σιγά οι αποδοκιμασίες, τη στιγμή που ο τερματοφύλακας έχει ήδη προ πολλού χάσει τη θέση του στην Εθνική Ομάδα από τον Μιχάλη Σηφάκη.
Ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Νίκος Νιόπλιας δεν... τόλμησε. Διατήρησε τον Αλέξανδρο Τζόρβα κάτω από τα δοκάρια της ομάδας, με βασικό στόχο να μην του κλονίσει την ψυχολογία. Σήμερα, το κλίμα ίσως είναι και πιο βαρύ από ό,τι τότε για τον "Άλεξ" και ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τολμά. Στο πέμπτο μόλις παιχνίδι στον πάγκο της ομάδας, καθαιρεί τον Τζόρβα και τοποθετεί απόψε στην Τρίπολη στη θέση του τον Ορέστη Καρνέζη.
Θέλει πολλή υπομονή για να είσαι αναπληρωματικός σε μία ομάδα, ειδικά σε ένα σύλλογο που κάνει πρωταθλητισμό. Πόσω μάλλον να είσαι δεύτερος τερματοφύλακας. Είναι δύσκολο, κακά τα ψέματα. Θέλει δύναμη ψυχική. Και ιδιαίτερα στην περίπτωση αυτή καθώς ο Καρνέζης είναι σταθερά αναπληρωματικός εδώ και πολλά χρόνια, αφού και στον ΟΦΗ ήταν πάντοτε στη "σκιά" του Μιχάλη Σηφάκη.
Οι μεγάλοι προπονητές, οι προπονητές που ξέρουν καλά από ποδόσφαιρο και το μάτι τους ανιχνεύει τα πάντα πάνω σε έναν παίκτη, ανταμείβουν τους ποδοσφαιριστές που δουλεύουν. Ο Ορέστης δούλεψε, δούλεψε πολύ. Κι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ένας αναγνωρισμένος προπονητής, τό 'πιασε! Οι κακές εμφανίσεις του Τζόρβα, λοιπόν και η απαράμιλλη όρεξη για ουσιαστική δουλειά του Καρνέζη, φέρνουν τον δεύτερο βασικό τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού σε ένα κρισιμότατο παιχνίδι για τη φετινή πορεία του "τριφυλλιού" σε μία έδρα εξαιρετικά δύσκολη για όλες τις μεγάλες ομάδες. Και η δουλειά του Ορέστη Καρνέζη έγινε ιδιαίτερα φανερή λίγες ημέρες πριν, όταν ο Παναθηναϊκός του ανανέωσε το συμβόλαιο έως το 2015. Τυχαία επένδυση; Δε νομίζω!
Κάποιοι μου είπαν πως πρόκειται για τολμηρή ενέργεια και ρίσκο του Φερέιρα. Μα γιατί; Είναι τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος τερματοφύλακας αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό; Φυσικά κι όχι! Σε κάθε ομάδα πρωταθλήτρια και διεκδικήτρια τίτλων κάθε χρόνο, ποδοσφαιριστές που διατηρούνται στο ρόστερ και δεν αποπέμπονται κακήν κακώς δεν είναι τυχαίοι. Επομένως, η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του Καρνέζη σαφώς και ΠΡΕΠΕΙ να είναι μεγάλη από όλους!
Το αν θα δικαιωθεί ο Πορτογάλος τεχνικός θα το μάθουμε σύντομα, πάντως όχι απόψε. Γιατί επιλογές τέτοιου είδους και αξίες ποδοσφαιριστών δεν κρίνονται σε 90 λεπτά. Όπως και να 'χει η συμμετοχή του Ορέστη Καρνέζη σήμερα θα "γεννήσει" πολλά σχόλια και θα είναι αντικείμενο συζήτησης απόψε το βράδυ και αύριο το πρωί για τους ποδοσφαιρόφιλους. Και ειδικά σε περίπτωση που ο 25χρονος γκολκίπερ πραγματοποιήσει σπουδαία εμφάνιση, θα του "πλέξουν" το εγκώμιο για πολλές μέρες τόσο οι φίλαθλοι όσο, κυρίως, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο λόγος στον ίδιο στις 19:30...

Αρθρογραφία: ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΣ
Share/Bookmark