Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού για ολόκληρη την Αχαΐα το 9ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα-Δείτε φωτογραφίες!




Στο μεγαλύτερο πολιτιστικό  γεγονός του καλοκαιριού για  ολόκληρη την Αχαΐα μετατράπηκε  το 9ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, το οποίο φέτος για πρώτη φορά περιελάμβανε ένα πλούσιο τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου σε Λυκούρια, Δάφνη, Κλειτορία και Καλάβρυτα.

Περισσότερα από 10.000 άτομα παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν 24 πολιτιστικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα με 1.000 και πλέον χορευτές.
Η τέως επαρχία Καλαβρύτων μετατράπηκε σε σημείο αναφοράς της  πολιτιστικής μας παράδοσης, ενώ  η περιοχή  «πλημμύρισε» από χιλιάδες Καλαβρυτινούς και μη.
Κι εφέτος η μεγάλη αυτή πολιτιστική εκδήλωση, που είναι  αφιερωμένη στον πολιτισμό και στην παράδοση της τ. επαρχίας Καλαβρύτων, έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να σμίξουν στη  γενέθλια γη, να συναντήσουν παλιούς  γνώριμους και συμπατριώτες, να αναπολήσουν  όμορφες στιγμές από τον τόπο τους και να συμμετέχουν σ’ ένα  μοναδικό πατροπαράδοτο γλέντι.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή  στιγμή στη μεγάλη αυτή γιορτή αποτέλεσε  η αδελφοποίηση της Νομαρχίας  Αχαΐας με τη Νομαρχία Ιασίου Ρουμανίας, η οποία είναι αποτέλεσμα της  στενής συνεργασίας που έχει αναπτύξει  ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος με την Ελληνική Κοινότητα του Ιασίου. Στη διάρκεια της συγκεκριμένης τελετής εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, εξαιτίας και των ιστορικών δεσμών των δύο περιοχών.



ΣΤΗ ΛΥΚΟΥΡΙΑ

Το πρόγραμμα των  τετραήμερων εκδηλώσεων «άνοιξε» την  Πέμπτη 19 Αυγούστου στη Λυκούρια, εκεί όπου στις 9 το βράδυ στα γραφικά σοκάκια του χωριού εκτυλίχθηκε μια μοναδική «πατινάδα» με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από την Ελληνική Κοινότητα Ιασίου, το Σύλλογο Λυκουριωτών, το Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο, το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, το ΚΑΠΗ Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Κερτεζιτών Αθήνας. Οι χορευτές κατέληξαν στο γήπεδο της Λυκούριας, όπου έγινε παρουσίαση παραδοσιακών χορών. Αμέσως μετά έγιναν βραβεύσεις από το Δ.Σ. του Συλλόγου Λυκουριωτών.

 Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν ο Νομάρχης Αχαΐας, Δ. Κατσικόπουλος, ο κτηνοτρόφος του χωριού, κ. Μπράβος, ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, Αθ. Φραντζής και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου. Τα πρόσωπα που τιμήθηκαν ευχαρίστησαν το Σύλλογο και συνεχάρησαν τους διοργανωτές για τη μεγάλη αυτή εκδήλωση. Είναι χαρακτηριστικό πως στις εκδηλώσεις παρέστη και δήλωσε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος και ο πρώην Υπουργός, Μ. Παπαϊωάννου. Επίσης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, Γ. Λαζουράς έδωσε συγχαρητήρια επισημαίνοντας πως όλοι και σαν ένας ενιαίος πλέον Δήμος πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για τη διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Π.Σ. μιλώντας με θερμά λόγια για την έντονη δραστηριότητά του προς αυτή την κατεύθυνση. 

Από την πλευρά του, ο Αθ. Φραντζής ανέφερε πως ο Σύλλογος συνεπής στην υπόσχεση που έδωσε στη διάρκεια των περσινών εκδηλώσεων συμπεριέλαβε και στο φετινό πρόγραμμα του Ανταμώματος τη Λυκούρια, στο πλαίσιο της διατήρησης της παράδοσης και ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Επίσης, ευχές και συγχαρητήρια έδωσαν ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθήνας, Γ. Κοσμάς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Λυκουριωτών, Κ. Τσούτσας.

Η βραδιά έκλεισε  με χορό για όλους με τη «συμβολή»  της παραδοσιακής ορχήστρας «ΚΑΡΙΑΤΕΣ».
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση συμμετείχαν ο π. Υπουργός και νυν βουλευτής Αθηνών Μ. Παπαϊωάννου, οι βουλευτές Αχαΐας, Αθ. Παπαδόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, ο Νομάρχης Αχαΐας  Δ. Κατσικόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, ο αναπληρωτής Δημάρχου Κλειτορίας Περ. Λυμπέρης, ο Αντινομάρχης Γ. Μπινιέρης, πρόεδροι συλλόγων και πολλοί άλλοι.
Χόρεψαν τα χορευτικά τμήματα της Λυκούριας, της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου Ρουμανίας, του Παγκαλαβρυτινού Πάτρας, του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας και του Συλλόγου Κερτεζιτών Αθήνας.

ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ  ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

Οι εκδηλώσεις του 9ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος συνεχίστηκαν την Παρασκευή 20 Αυγούστου στην Κλειτορία και στη Δάφνη.
Από νωρίς το πρωί έφθασαν στην Κλειτορία τα χορευτικά συγκροτήματα που είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις. Εκατοντάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα  έδωσαν… ζωή στο πέρασμά τους.

 Αφού επισκέφθηκαν τα αξιοθέατα του Δήμου Κλειτορίας, το απόγευμα οι χορευτές, ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και κρατώντας τα λάβαρά τους, υπό τους ήχους των τραγουδιών της χορωδίας «Αθανάσιος Χριστόπουλος» από την Καστοριά και της ορχήστρας του Τάκη Μπαλάση, ξεκίνησαν από τη μια άκρη της γραφικής κωμόπολης και διασχίζοντας τα σοκάκια έφτασαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί τους υποδέχτηκε και τους καλωσόρισε ο δήμαρχος Κλειτορίας Ανδ. Δημόπουλος που τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους. 
Μετά από την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, από τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Πάτρας (δύο τμήματα), της Λυκούριας, της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου Ρουμανίας, του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, του πολιτιστικού Συλλόγου Δίστομου, του ΚΑΠΗ του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, του Δήμου Αροανίας και του Συλλόγου Κερτεζιτών Αθήνας, ο Νομάρχης Αχαΐας, οι Δήμαρχοι Καλαβρύτων και Διστόμου, ο πρόεδρος των Κλειτορολευκασίων Πάτρας και ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθήνας απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς αναφερόμενοι στη σπουδαία σημασία της παρουσίας των εκατοντάδων χορευτών στην περιοχή, η οποία απέκτησε «ζωντάνια» και παραδοσιακό χρώμα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Π.Σ., ο οποίος καλωσόρισε με ιδιαίτερα θερμά λόγια  στην ιστορική γη των Καλαβρύτων την αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου, με την οποία ο Παγκαλαβρυτινός αδελφοποιήθηκε πρόσφατα. Επίσης, ο κ. Φραντζής αναφέρθηκε στο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην εξέλιξη της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, όπως τον Νομάρχη Δ. Κατσικόπουλο, τους Δημάρχους Κλειτορίας κ. Δημόπουλο, Καλαβρύτων κ. Λαζουρά, Πατρέων κ. Φούρα, Παΐων κ. Ασημακόπουλο, τη Γ.Γ. της ΠΕΚΑ κ. Μασσαρά, το Σύλλογο Κλειτορολευκασίων Πάτρας, την Παγκαλαβρυτηνή Ένωση Αθήνας, το Σύλλογο Κλειτορίων Αττικής, τον τοπικό Σύλλογο Κλειτορίας, αλλά και όλους τους άλλους τοπικούς  Συλλόγους, όπως επίσης και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Ακολούθησε η βράβευση του Δημάρχου Διστόμου, κ. Πανουριά, του Αντιδήμαρχου Κλειτορίας, Σωτήρη Δουκλιά, του Αντιπροέδρου του Π.Σ., Γιώργου Αγγελόπουλου για την προσφορά στην παράδοση.
Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών με τους συλλόγους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Αμέσως μετά τρία χορευτικά τμήματα του Π.Σ. συνοδευόμενα από τον πρόεδρο Α. Φραντζή αναχώρησαν για τις όχθες του Λάδωνα στη Δάφνη Παΐων (παράλληλη εκδήλωση) και παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Στην εκδήλωση που  έγινε παρουσία 4.000 και πλέον ατόμων συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αχαΐας, Αθ. Παπαδόπουλος, Ανδρ. Τριανταφυλλόπουλος και Ν. Νικολόπουλος, ο Νομάρχης Αχαΐας  Δ. Κατσικόπουλος, οι Δήμαρχοι Κλειτορίας Ανδ. Δημόπουλος, Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς και Διστόμου Αθανάσιος Πανουργιάς, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Λαγκαδα Ιωάννης Μυρώνης, η Αντιδήμαρχος Δήμου Παραβόλας Αλεξάνδρα Πλιακούρα, ο Αντινομάρχης Γ. Μπινιέρης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Ν. Σταθακόπουλος, Β. Ασπρούλιας,  ο πρόεδρος και ο Γ.Γ. της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθήνας Γεώργιος Κοσμάς και Δήμος Βαρβιτσιώτης, ο πρ. Κλειτόριων Αττικής κ. Χ. Καμπέρος,  του τοπικού Συλλόγου Χ. Κοτσάς και άλλοι.

ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ιστορικής σημασίας η τρίτη κατά σειρά ημέρα των  εκδηλώσεων, στα Καλάβρυτα. Το πρόγραμμα  ξεκίνησε νωρίς το πρωί με επίσκεψη- προσκύνημα στον τόπο εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις 13 Δεκεμβρίου του 1943 και τέλεση τρισάγιου από τον Αρχιερατικό επίτροπο Καλαβρύτων π. Γεώργιο Μπίρμπα, κατάθεση στεφάνων, και ομιλία από το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γεώργιο Λαζουρά, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Το απόγευμα οι χορευτές συγκεντρώθηκαν με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους στην πλατεία Χελμού και στη συνέχεια πραγματοποίησαν «πατινάδα» με τη συνοδεία λαϊκών παραδοσιακών μουσικών, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία.

Να σημειωθεί πως  την «πατινάδα» συνόδευσαν τέσσερα άλογα με καβαλάρηδες φουστανελοφόρους, ακολουθούσε η θεατρική ομάδα «Πάνος Μίχος» με κουμπουροφόρους, η χορωδία από την Καστοριά και οι όλοι οι χορευτές.
Όταν οι αντιπροσωπείες έφθασαν στην κεντρική πλατεία, έγινε  η παρουσίαση παραδοσιακών χορών και στη συνέχεια το επίσημο καλωσόρισμα από
τον πρόεδρο του  Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου και το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γεώργιο Λαζουρά, ο οποίος μάλιστα, έκανε πρόταση να καθιερωθεί η διοργάνωση του Ανταμώματος κάθε χρόνο στα Καλάβρυτα με παράλληλες εκδηλώσεις και στους άλλους Δήμους.

Αμέσως μετά, έγινε  η τελετή αδελφοποίησης της Νομαρχίας Αχαΐας με την Νομαρχία Ιασίου Ρουμανίας. Το Μνημόνιο υπέγραψαν οι δύο Νομάρχες, Δ. Κατσικόπουλος και Dracomir Sava Tomaseschi, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο περιοχών και δεσμεύτηκαν πως Αχαΐα και Ιάσιο θα αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα.
Ακολούθησαν βραβεύσεις, ανταλλαγή αναμνηστικών, χαιρετισμοί από τους συνδιοργανωτές προέδρους συλλόγων και εκπροσώπους φορέων.
Ο Π.Σ. τίμησε προσωπικότητες που έχουν ιδιαίτερη προσφορά  στην περιοχή και έχουν στηρίξει τις προσπάθειες του Συλλόγου. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν ο Νομάρχης Ιασίου κ.  Dracomir Sava Tomaseschi. Όπως επισημάνθηκε, στο πρόσωπό του τιμούνται όλοι οι Ρουμάνοι που συμμετείχαν μαζί με τους Έλληνες στην Επαναστατική Ομάδα του Αλέξανδρου Υψηλάντη στα πρώτα επαναστατικά γεγονότα εναντίον των Τούρκων.

Ακόμη τιμήθηκε, ο Καλαβρυτινός Υφυπουργός Εργασίας, Γεώργιος Κουτρουμάνης, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτριος Κατσικόπουλος, ο βουλευτής Αχαΐας Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, Παναγιώτης Μανούρης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Γ. Ζαφειρόπουλος, το
χορευτικό τμήμα της Ελληνικής Κοινότητας Ιασίου Ρουμανίας, η χορωδία «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ» Καστοριάς, τα χορευτικά του πολιτιστικού Συλλόγου Διστόμου, του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, του ΚΑΠΗ του Δήμου Λαγκαδά, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Παραβόλας, του Ομίλου
Καμαρών «ΑΡΧΑΙΕΣ ΡΥΠΕΣ», η Θεατρική Ομάδα «Πάνος Μίχος» οι Σύλλογοι Κερτεζιτών Αθήνας, Κερπινής και Λυκούριας.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβρύτων π. Γ. Μπίρμας, ο Υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, οι βουλευτές Αχαΐας, Αθ. Παπαδόπουλος, Ανδρ. Τριανταφυλλόπουλος και Ν. Νικολόπουλος, ο Νομάρχης Αχαΐας  Δ. Κατσικόπουλος, οι Δήμαρχοι Κλειτορίας Ανδ. Δημόπουλος και Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, η Αντιδήμαρχος Δήμου Παραβόλας Αλεξάνδρα Πλιακούρα, ο αναπληρωτής Δημάρχου Κλειτορίας Περ. Λυμπέρης, ο Αντινομάρχης Γ. Μπινιέρης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Ν. Σταθακόπουλος, Β. Ασπρούλιας, η πρώην βουλευτής, Ν. Ράγιου,  ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Καλαβρυτων Γ. Τσενές, ο Δ.Σ. Καλαβρύτων Χ. Σχοινάς, η Γ.Γ. της Π.Ε.ΚΑ. Μαρία Μασσαρά-Δαφαλιά, ο πρ. Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ο πρόεδρος και ο Γ.Γ. της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αθήνας Γεώργιος Κοσμάς και Δήμος Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας Ν. Μαντάς  και άλλοι.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

Οι εκδηλώσεις του 9ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος έκλεισαν την Κυριακή 22 Αυγούστου, με εκκλησιασμό μετ’ αρτοκλασίας στην ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας, ενώ ακολούθησε ξενάγηση των ξένων αντιπροσωπειών στο μουσείο του μοναστηριού.


ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στα Καλάβρυτα
Στα Μαζέικα (Κλειτορία)
Στη Λυκούρια

Στα Καλάβρυτα

Share/Bookmark