Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Η Τζέλλα Φίνου με τον Φιλοποίμενα στον παράδεισο!Έφυγε σε ηλικία 99 ετών-Δείτε τα βίντεο!


Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου 


Η γυναίκα της ζωής του Φιλοποίμενα Φίνου, η Τζέλα Βανάκου –Φίνου έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 99 χρονών, συνομήλικη ενός αιώνα.


«Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο» έγραψε η Μάρω Βαμβουνάκη και σίγουρα ο Φιλοποίμην και η Τζέλα θα συναντηθούν εκεί, αφού από τότε που τον έχασε η Τζέλα μισοκρυβόταν στη λήθη της στην και στην άγονη πλήξη μιας ζωής δίχως έρωτα.
Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη από το Α΄Νεκροταφείο της Αθήνας.
Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστή η ώρα.
Αλλά ούτε βιογραφικά της στοιχεία στάθηκε δυνατόν να βρούμε , αφού η αξέχαστη Τζέλα ζούσε αθόρυβα, κρατώντας την ίδια στάση που είχε υιοθετήσει, ακόμα όταν ζούσε ο παντοδύναμος σύζυγός της, γνωστός ως «κατσαβιδάκιας», ιδρυτής της ελληνικής μικρής Τσινετσιτά , τον οποίον στήριξε τα μάλα. Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μία σπουδαία γυναίκα...


Η Τζέλα, ήταν μία από τις μεγάλες τραγουδίστριες του ελαφρού τραγουδιού, που μαζί με την αδελφή της και την αξέχαστη πρωταγωνίστρια ...



Βέρα Ζαβιτσιάνου, η οποία ντεμπουτάρισε στο χώρο ως τραγουδίστρια, αποτέλεσαν τα μέλη του συγκροτήματος Τρίο Σταρ.
Το 1936 γνώρισε τον Φιλοποίμενα Φίνο, που την ερωτεύθηκε παράφορα και αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι στη νέα της ζωή διαγράφοντας το πεντάγραμμο. Το 1943 με τον σύζυγός της ίδρυσαν την κινηματογραφική εταιρεία Φίνος Φιλμ, η οποία δέσποσε στον κινηματογραφικό χώρο επί τριάντα πέντε χρόνια.
Η πηγή που αντλήσαμε στοιχεία για το ρεπορτάζ μας είναι το λεύκωμα που φέρει την υπογραφή της ανιψιάς του Φίνου , Μαρικαίτης Καμβασινού, που κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις «Ορφέας».


Ο Φιλοποίμην έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιανουαρίου του 1977.
Όπως ήταν αναμενόμενο άφησε γενική κληρονόμο της Φίνος Φιλμ τη γυναίκα του.
Η ίδια βρήκε το κουράγιο να πει στο πέρασμα των χρόνων:


«Ορισμένοι μου καταμαρτυρούν, ότι ήταν λάθος μου που δεν συνέχισα το έργο του Φίνου και άφησα τα στούντιο στο έλεος του Θεού. Ναι, πράγματι, δεν το συνέχισα παρά τις παρακλήσεις παλιών συνεργατών του. Και δεν το έκανα μόνο από σεβασμό σε εκείνον και στην εργασία του, γιατί εγώ ξέρω πόσο μεγάλο ήταν το πάθος του και πόσο μοναδικές ήταν οι ικανότητές του στη δουλειά του.
Η ιστορία της Φίνος άρχισε με τον Φίνο και τον Φίνο έπρεπε να τελειώσει. Δεν είχα το δικαίωμα να βγάζω ταινίες με την υπογραφή της Φίνος Φιλμ και να μην σφραγίζονται από το δικό του χέρι».


Μετά τον θάνατό του η οικονομική κατάσταση της κινηματογραφικής του εταιρείας όπως αναφέρεται «δεν ήταν ρόδινη» . Η γυναίκα του η Τζέλλα βρέθηκε μπροστά σε έναν κυκεώνα χρεών.


Μπροστά σ΄αυτό το χάος και την ανεξέλεγκτη κατάσταση η Τζέλλα Φίνου με τον ανιψιό της, το δικηγόρο Μανώλη Ξανθάκη, βρέθηκε στο δίλημμα, αν θα έπρεπε να αποδεχθεί την κληρονομιά. Τελικά, την αποδέχεται, προσπαθώντας να εξοικονομήσει χρήματα για να πληρωθούν τα χρέη. Πρώτης της κίνηση ήταν να δώσουν ορισμένες ταινίες στην κρατική τηλεόραση και με τα χρήματα αυτά άρχισε να εξοφλείται η Kodak. Τα στούντιο στα Σπάτα, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο του Φίνου , που εγκαινιάστηκαν το 1970 και ήταν το μεγάλο του καμάρι, ενοικιάστηκαν. Με αυτά τα έσοδα πληρώνονται τα δάνεια.
Στο κτίριο της οδού Χίου, στο στρατηγείο της Φίνος Φιλμ, κρατήθηκε μόνο ένας όροφος ,με μικρότερο ενοίκιο, ενώ τα εργαστήρια πουλήθηκαν, αφού η Φίνος Φιλμ θα σταματούσε τις δραστηριότητές της.
Οι μηχανές της Φίνος πουλήθηκαν, αφού η Τζέλλα άκουσε τις συμβουλές του συζύγου της που της έλεγε:


«Η τεχνολογία προχωράει με τόσο γρήγορους ρυθμούς , που όλες μας οι μηχανές σε δύο χρόνια θα είναι άχρηστες.».


Η Φίνος Φιλμ λειτουργούσε πια ως επιχείρηση εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων των παλιών ταινιών.
Η οικονομική άνθηση αρχίζει με τη 10ετία του 90 και την ίδρυση των ιδιωτικών καναλιών που ζητούσαν ταινίες της Φίνος Φιλμ, αποφέροντας πολλά χρήματα στη Τζέλλα Φίνου.


Η ίδια ωστόσο συνέχιζε να ζει λιτά μέχρι το τέλος:
«Ποτέ δεν με συγκίνησαν οι πολυτέλειες» ήταν το μότο της , που ήταν η στάση ζωής μιας μεγάλης κυρίας , που ποτέ δεν την ενδιέφερε η προβολή και η μεγαλομανία.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑ Η ΤΖΕΛΛΑ ΦΙΝΟΥ,ΩΣ ΤΖΕΛΛΑ ΒΑΝΑΚΟΥ!





ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ,
Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ΦΙΝΟΣ!






http://newstrap.gr/m-politismos/m-eidiseis/3185-i-tzella-finoy-me-ton-filopoimena-ston-paradeiso.html
Share/Bookmark