Σαντορίνη είναι γνωστή
για το ηφαίστειο, την Καλντέρα,
το μαγευτικό της ηλιοβασίλεμα!
Ωστόσο, από σήμερα η Σαντορίνη
είναι γνωστή και για το παγωτό της,
με γεύση... φάβα!
Ο δημιουργός του,ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Γιώργος Χατζηγιαννάκης, σύμφωνα με το cosmo.gr, ξεκίνησε την παρασκευή του παγωτού φάβα πριν από περίπου ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να κάνει κάτι "ακραίο", όπως λέει, για να δείξει τις δυνατότητες αυτού του προϊόντος.
Το παγωτό φάβα δεν μοιάζει με τα άλλα, γιατί δεν είναι γλυκό αλλά αλμυρό, δεν αποτελεί επιδόρπιο αλλά προσφέρεται ως ορεκτικό, ως καλωσόρισμα και δεν μπορεί κανείς να το βρει παρά μόνο στη Σαντορίνη!
Ο κ. Χατζηγιαννάκης δεν αποκαλύπτει
τη συνταγή του παγωτού, λέγοντας χαρακτηριστικά :
“Σας το αφήνω αυτό για έκπληξη”,
προσκαλώντας ταυτόχρονα όσους, ενδιαφέρονται,
στη γαστρονομική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί,
το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο
της Φοινικιάς και φέρει τον πρωτότυπο τίτλο
“Από το φάβα της γριάς στη φάβα παγωτό”.
“Η φάβα υπάρχει στη Σαντορίνη εδώ και 3.500 χρόνια,
όπως καταδεικνύουν οι ιστορικές πηγές.
Ανέκαθεν οι νοικοκυρές της περιοχής προσπαθούσαν
να αξιοποιήσουν κάθε προϊόν αυτού του τόπου και αναζητούσαν
πολλούς και διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος”,
λέει ο κ Χατζηγιαννάκης.
“Ενδεικτικό δείγμα αυτής της προσπάθειας ήταν
"το φάβα της γριάς", μια συνταγή που έφτιαχναν οι γυναίκες
από το Καμάρι, χρησιμοποιώντας φάβα, λαρδί από τα χοιροστάσια
και πελτέ ντομάτας.
Ήταν ένα παραδοσιακό, ασυνήθιστο, χειμωνιάτικο φαγητό,
που δεν συναντάται πουθενά αλλού στο νησί, ούτε έξω απ' αυτό.
Από τότε ακολούθησαν πολλά άλλα πιάτα με φάβα:
κεφτέδες με φάβα, φαβατόσουπα, φάβα πανήγυρη
(ένας χυλός που μαγειρεύονταν σε καζάνια και σερβίρονταν ζεστός),
φάβα με ρύζι, φάβα ομελέτα”, προσθέτει.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ο ίδιος,
πριν από περίπου είκοσι χρόνια, οι σύγχρονοι μάγειρες
της περιοχής αποφάσισαν να ασχοληθούν ιδιαίτερα
με τα προϊόντα της Σαντορινιάς γης: τη φάβα, τα ντοματάκια,
τις λευκές μελιτζάνες, την κάπαρη και το κατσούνι,
ένα είδος άνυδρου αγγουριού.
“Στόχος τους ήταν να δείξουν
πώς μπορεί να αναδειχτεί η ελληνική κουζίνα.
Χάρη σ' αυτούς, μπορούμε σήμερα να περηφανευόμαστε ότι,
η Σαντορίνη είναι ένας ολοκληρωμένος γαστρονομικός προορισμός”.
Έτσι, η φάβα μπήκε σε τάρτα, έγινε κρέπα,
μπήκε στο φούρνο και έλιωσε για να γίνει κρέμα.
... Slourp, slourp!