Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Σμήνη από ακρίδες εμφανίστηκαν στην Ρόδο!

akrides_copyΜε ακρίδες έχει γεμίσει η ευρύτερη περιοχή της Ψινθου γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους και τους γεωργούς, οι οποίοι ζήτησαν τη βοήθεια των αρχών.

 Το θέμα απασχολεί ήδη το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, αφού τα φτερωτά έντομα έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους και σε άλλες περιοχές του νησιού μας. Σμήνη από ακρίδες έχουν παρουσιαστεί συγκεκριμένα και φέτος στις περιοχές Αρχαγγέλου, Μαλώνας και Μασάρων και ... αντιμετωπίσθηκαν μερικώς. 

Υπενθυμίζεται ότι τα φτερωτά έντομα είχαν παρουσιαστεί κατά σμήνη και πέρσι στη συγκεκριμένη περιοχή προκαλώντας δυσάρεστες εντυπώσεις στους ξένους επισκέπτες που δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα, αλλά και τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες.

Ενήμερος για το θέμα είναι ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Παμπάκας που δήλωσε στη «δ» ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να περιοριστεί όσο είναι δυνατό ο πληθυσμός των εντόμων.
«Έγινε από τις υπηρεσίες μας η πρώτη επισήμανση του μεγάλου προβλήματος στη δημοτική ενότητα Ψίνθου. Έδωσα εντολή να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί, προκειμένου να περιοριστεί η παρουσία των εντόμων», δήλωσε ο κ. Σωτήρης Παμπάκας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη το θετικό είναι ότι τα έντομα μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχαν προκαλέσει ζημιές, στις καλλιέργειες. Εντοπίστηκαν δηλαδή, σε περιοχές που είναι μακριά από τις καλλιέργειες.
«Με τους ψεκασμούς πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα», είπε ο κ. Σωτήρης Παμπάκας.
Πριν λίγες ημέρες σμήνη εντόμων είχαν παρουσιαστεί στη νότια Ρόδο θέτοντας σε συναγερμό όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

«Αντιμετωπίσαμε επιτυχώς την κατάσταση στη Νότια Ρόδο με τους ψεκασμούς που κάναμε για να περιορίσουμε τα έντομα και να προστατέψουμε τις καλλιέργειες», τόνισε ο κ. Σωτήρης Παμπάκας, προσθέτοντας πως στην όλη προσπάθεια συνδράμει με τα μέσα που διαθέτει και ο Δήμος Ρόδου.
Τα προηγούμενα χρόνια εμφανιζόταν το φαινόμενο σε περιοχές της δυτικής Ρόδου, κυρίως στο δάσος της Σαλάκου. Φέτος και πέρσι παρουσιάζεται μετανάστευση του φαινομένου στην ανατολική πλευρά του νησιού μας.

Την εμφάνιση των εντόμων σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη ευνοεί η άνοδος της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα πάντα με το ενημερωτικό έγγραφο που έχει σταλεί από το αρμόδιο υπουργείο, οι ακρίδες εναποθέτουν τα αυγά τους στο έδαφος υπό μορφή στηλών - ωοσωλήνων σε γυμνές, ακαλλιέργητες, αμμοχαλικώδεις και ξηρές θέσεις.

Ομως, όταν ζεστάνει ο καιρός στις αρχές της άνοιξης τα αυγά αρχίζουν να εκκολάπτονται διαδοχικά, πρώτα βγαίνουν τα έντομα που είναι κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και ακολουθούν τα υπόλοιπα.
Πάντως, η καταπολέμηση των κηλίδων κρίνεται ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού οι εκκολάψεις συνεχίζονται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι οι ακρίδες καταλαγιάζουν σε σκιερά και δροσερά μέρη, απ' όπου θα πετάξουν ξανά με την άνοδο της θερμοκρασίας, για αναζήτηση πράσινης τροφής.

Οι μεταναστεύσεις των ακρίδων γίνονται σε ακαθόριστο χρόνο κι έτσι η έλευσή τους δεν μπορεί να προβλεφθεί. Η καταπολέμησή τους γίνεται με ψεκασμό και όργωμα, για να καταστραφούν τα αυγά και οι προνύμφες.