Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Λουκέτο και η «Χαρτοποιία Θράκης-Diana A.E.»!

Την οδό της παύσης πληρωμών επιλέγει η «Χαρτοποιία Θράκης-Diana A.E.», αδυνατώντας να επιλύσει το οξύ πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει.


Το τυπικό μέρος για το διαφαινόμενο «λουκέτο» στη βιομηχανία, ύστερα ...
από συνολικά 31 συναπτά έτη αδιάλειπτης λειτουργίας, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, όταν ο νομικός της σύμβουλος κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης αίτηση πτώχευσης, που θα συζητηθεί στις 19 Ιανουαρίου του 2012.

Υποχρεώσεις 


Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση, οι συνολικές υποχρεώσεις της «Diana» διαμορφώνονται στο ποσό των 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 27-28 εκατ. ευρώ αφορούν προμηθευτές, τράπεζες και τρίτους, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν πρόβλεψη για την απόλυση του προσωπικού. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία έχει λαμβάνειν από πελάτες γύρω στα 8,5 εκατ. ευρώ και περί το 1,3 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο.


Για τους 113 εργαζόμενους στη χαρτοβιομηχανία η υποβολή της αίτησης δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Ο «κώδωνας κινδύνου» είχε ηχήσει προ μηνών, με τη δυστοκία να εξασφαλιστεί ρευστότητα για την εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου.


Το πρώτο ανησυχητικό σημάδι φάνηκε στις αρχές του Καλοκαιριού όταν υπήρξε διακοπή παροχής φυσικού αερίου, λόγω καθυστέρησης στην αποπληρωμή και σε συνδυασμό με την αδυναμία αγοράς πρώτων υλών, επέβαλε πρόγραμμα διαθεσιμότητας για περίπου 35 άτομα στη διάρκεια του Αυγούστου.


Ακολούθησαν προσπάθειες να εξομαλυνθεί η κατάσταση, αλλά τελικώς στις αρχές Νοέμβρη -κι αφού είχε ξαναδιακοπεί η παροχή αερίου και η ηλεκτροδότηση του εργοστασίου- η διοίκηση επανέφερε πρόταση για πρόγραμμα διαθεσιμότητας σε περίπου 100 εργαζόμενους, το οποίο, για όσους είχαν υποστεί κάτι ανάλογο τον Αύγουστο εκπνέει στις 27 Δεκεμβρίου και για τους υπόλοιπους στις 14 Φεβρουαρίου.


Το προσωπικό, που έχει λαμβάνειν τη μισθοδοσία του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων, δηλώνει πως δεν επιθυμεί να κλείσει το εργοστάσιο κι ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, ακόμη και με απόπειρα νομικής προσβολής της αίτησης, για να το επιτύχουν.


«Plan b» 


Εκπρόσωποί τους, όμως, εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η ιδιοκτησία της Diana δεν δείχνει να θέλει να συνεχίσει να παλεύει για τη βιωσιμότητα της εταιρείας διότι φέρεται να έχει άλλα επιχειρηματικά σχέδια. Το «plan b» του κ. Πάνου Ζερίτη, όπως αναφέρουν, σχετίζεται με τον τομέα των φωτοβολταϊκών, καθώς ο επιχειρηματίας έχει εξασφαλίσει άδεια ισχύος 75 MW. 



Μάλιστα, τις υποψίες τους, όπως τονίζουν, τις ενισχύει αναφορά που περιέχεται στην αίτηση πτώχευσης, βάσει της οποίας από τα 1.300 στρέμματα γης (με 53.000 τ.μ. κτίρια) που διατηρεί η «Diana» στη Ξάνθη, μέρος μεταβιβάστηκε εσχάτως σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Ζερίτη, για διάστημα 20 - 23 ετών, πιθανώς για να γίνουν φωτοβολταϊκό πάρκο.

Πηγή: imerisia.gr