Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών στην Κέρκυρα και στην Πρέβεζα!


Ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στην Κέρκυρα με  μαζικούς εκβρασμούς φαλαινών Ζιφιών (Ziphius cavirostris) σε περιοχές δυτικά του  νησιού.

 Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 10 θηλαστικών, ενώ με βάση τις  ...
εκτιμήσεις του τοπικού λιμεναρχείου Παλαιοκαστρίτσας ο αριθμός ίσως ανέλθει στους  50, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που φτάνουν στο λιμεναρχείο από αλιείς και  κατοίκους, οι οποίες κάνουν λόγο για περιστατικά εκβρασμών σε διάφορα σημεία του  νησιού. 

Ο εντοπισμός των νεκρών φαλαινών είναι εξαιρετικά δύσκολος λόγω της  δυσχερούς πρόσβασης στα σημεία εκβρασμού και των ισχυρών Β9 ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένα από τα ζώα έφτασαν ζωντανά στις ακτές, όπου  κάτοικοι του νησιού, ελλείψει γνώσεων στην προσφορά πρώτων βοηθειών, έκαναν  μεγάλη προσπάθεια για να προωθήσουν τα εντυπωσιακά θηλαστικά σε βαθύτερα νερά.  Τα ζώα αφού απομακρύνθηκαν σε απόσταση ενός μιλίου επανήλθαν σε παρακείμεν

Μια νεκρή φάλαινα μήκους πέντε μέτρων  εντοπίστηκε στην παραλία Μονολιθίου Πρέβεζας. Το κήτος ήταν σε προχωρημένη σήψη   γεγονός που οδηγεί  στο συμπέρασμα ότι  το περιστατικό  συνδέεται με τις νεκρές φάλαινες (Ζιφιούς), οι οποίες  ξεβράστηκαν  Δυτικά της Κέρκυρας


Πηγή: archipelago.gr