Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ: Καταρροϊκός πυρετός πλήττει φάρμες στην Πάφο!


Σήμα κινδύνου εκπέμπουν αιγοπροβατοτρόφοι στην Πάφο, των οποίων τα κοπάδια έχουν προσβληθεί από καταροϊκό πυρετό. Τα πρόβατα προσβάλλονται από την ασθένεια αυτή από το ...
τσίμπημα κουνουπιών.

Σε συγκεκριμένη φάρμα στην περιοχή Ανατολικό της Πάφου, χύνονται δίπλα από αυτή τα λύματα του ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται τα κουνούπια, να τσιμπούν τα πρόβατα και αυτά να πεθαίνουν το ένα μετά το άλλο, όπως αναφέρουν αιγοπροβατοτρόφοι.

Σύμφωνα με τον Επαρχιακό Γραμματέα της Αγροτικής Πάφου Ανδρέα Μιλτιάδους, αν δεν ληφθούν μέτρα από το αρμόδιο υπουργείο, ενδεχομένως να αφανιστούν ολόκληρα κοπάδια.

Ο ιδιοκτήτης της φάρμας, εμφανώς προβληματισμένος, Μόδεστος Δημοσθένους μίλησε για ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή, μετά την ασθένεια του καταροϊκού, που έχει προσβάλει τα ζώα του.

Αιχμές εναντίων κτηνοτρόφων από τις κτηνιατρικές

Τo Sigmalive επικοινώνησε με τον Διευθυντή των Κτηνιατρικών υπηρεσιών, Γιώργο Κυριακίδη ο οποίος μας ανέφερε ότι o  καταρροϊκός πυρετός είναι μια ασθένεια με μικρά ποσοστά θνησιμότητας των ζώων και η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Πρόσθεσε ότι την στιγμή αυτή δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα της εν λόγω ασθένειας, σημειώνοντας πως το πρόβλημα υπήρξε πριν από περίπου δύο με τρείς μήνες στην Πάφο και αντιμετωπίστηκε με τον ψεκασμό εναντίον των κουνουπιών, ο οποίος, όπως μας είπε, είναι και ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας.

Ο κ. Κυριακίδης άφησε αιχμές για τους λόγους της δημοσιοποίησης τώρα της είδησης αυτής από τους κτηνοτρόφους, ενώ μίλησε για εξωπραγματικούς αριθμούς νεκρών ζώων, οι οποίοι δημοσιεύονται στον τύπο. 



Πηγή: SigmaLive.com