Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ "SPIEGEL": "Έκανα λάθη, κινήθηκα αργά και επέβαλα πολλά"!


Παπανδρέου στο Spiegel: Έκανα λάθη, κινήθηκα αργά και επέβαλα πολλά  
Ο τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό«Spiegel» μιλά για την κυβέρνηση Παπαδήμου, τονρόλο του ενίοτε ως «ικέτης» της Ε.Ε. και παραδέχεται τα μεγάλα λάθη που έκανε, ενώ αναφέρεται και στην... πελατειακή σχέση ΠΑΣΟΚ και συνδικάτων. 

Στη συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου έπειτα από ερώτημα του δημοσιογράφου για το αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε πια να επιβάλει επιπλέον μέτρα λιτότητας στους Έλληνες, εξηγεί ότι τα μέτρα που επέβαλε η κυβερνησή του ήταν ενίοτε και απόρροια των πιέσεων των διεθνών αγορών

«Φυσικά χρειαζόμαστε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και πρέπει να κάνουμε οικονομία, αλλά χρειαζόμαστε και στρατηγικές ανάπτυξης. Και μην ξεχνάτε ότι υπήρχε επιπλέον η τρομερή πίεση των αγορών. Δεν μπορούν βέβαια οι κυβερνήσεις να σύρονται από τις αποφάσεις των αγορών, μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα. Οι αγορές δεν δίνουν στις κυβερνήσεις τον χρόνο, που απαιτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατική βάση μας. Το να αποφασίζουμε στις δύο το πρωί ότι πρέπει να βγει μια απόφαση, επειδή σύντομα θα ανοίξει το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία, σημαίνει ότι παραδεχόμαστε την υπερδύναμη των αγορών. Γι' αυτό χρειαζόμαστε και μια αυστηρή ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και πρέπει να ελέγξουμε τους οίκους αξιολόγησης»
.

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνιζει ακόμη ότι δεν υπήρξε αιώνιος «ικέτης» στην Ευρώπη, όπως πολλοί τον κατηγόρησαν, αλλά διατήρησε το αγωνιστικό του πνεύμα για να πείσει την Ευρώπη να «επενδύσει» σε μια νέα Ελλάδα. Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται ότι έκανε λάθη στην πολιτική που ακολούθησε στο πλαίσιο της λιτότητας.

 «Φυσικά κάναμε λάθη, και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη. Ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Ως μέλος της ευρωζώνης ήταν εύκολο για την Ελλάδα να δανείζεται φτηνά. Και αυτά τα χρήματα τα επενδύσαμε λανθασμένα. Εκθρέψαμε έτσι ένα σύστημα, που δεν ήταν ανταγωνιστικό. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε και πολλά. Για ορισμένους δεν κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα, σε πολλούς όμως άμεσα πληττόμενους Έλληνες αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε πολλά».

Από την άλλη, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε για μια ακόμη φορά την πλήρη στηριξή του στο έργο ρτης μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο τονίζοντας τις επιτυχημένες προσπάθειες της νέας κυβέρνησης στην πάταξη της φοροδοαφυγής. «Το έργο μας είναι κοινό, κι αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή, κάθε μέρα εκ νέου. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε μεγάλες επιτυχίες σ' αυτόν τον τομέα. Πιάσαμε ορισμένους από αυτούς, οι οποίοι είχαν με το μέρος τους είτε το χρήμα είτε την εξουσία είτε τα ΜΜΕ και κατάφερναν να εξαπατούν το σύστημα. Κατασχέσαμε παράνομα ακίνητα και συλλάβαμε μόνο την περασμένη εβδομάδα περισσότερα από δέκα άτομα μεγάλης επιρροής».

Ο κ. Παπανδρέου όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φορολογικό σύστημα της χώρας, το οποίο και θεωρεί αποτυχημένο και συνάρτηση του ζητήματος της μεγάλης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. 

Όσον αφορά στους συνδικαλιστικούς φορείς της χώρας, τα οποία σύμφωνα με το Spiegel, ο ίδιος αντιμετώπισε αυστηρά επεσήμανε ότι «τα επιμέρους συμφέροντα στην Ελλάδα είναι μεγάλα. Εγώ είμαι υπέρ της συνεργασίας με τα συνδικάτα... Δεν υπάρχουν εδώ οι καλοί κι εκεί οι κακοί. Λέω ότι πρέπει όλοι να αλλάξουμε, πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, ακόμα και τα συνδικάτα. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα»

Τέλος, σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τη συζήτηση περί ευρωομολόγου ο κ. Παπανδρέου μίλησε με μια παρομοίωση. Παρομοίασε την χώρα μας με ασθενή τον οποίο η Ευρωζώνη θα μπορούσε να τον συμβουλεύσει ή να αυτοκτονήσει ή να τον βοηθήσεις καθώς ο ιός του έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες. 

Η Ελλάδα θα ήταν προ πολλού έξω από την Ευρώπη αν το σκεπτικό ήταν «έξω οι κακοί, μέσα οι καλοί». Σαφώς, μπορείς να συστήσεις σε έναν άρρωστο να πάει να αυτοκτονήσει. Μπορείς όμως και να προσπαθήσεις να τον βοηθήσεις, άλλωστε ο ιός έχει εξαπλωθεί. Ποιες χώρες παραβίασαν πρώτες το Σύμφωνο Σταθερότητας; Η Γαλλία και η Γερμανία. Δεν λείπει μόνο από την Ελλάδα η δημοσιονομική πειθαρχία. Μη με παρεξηγείτε: Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Αλλά ευθύνονται και οι άλλοι, εξήγησε, ενώ τάχθηκε υπέρ τηε θέσπισης ευρωομολόγου.



Πηγή: NewPost.gr