Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: Kλέβουν τις εικόνες από τις Εκκλησίες!


 Σε ένα από τα κεφαλοχώρια της ελληνικής μειονότητας, μόλις τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα και τέσσερα χιλιόμετρα από τον Αστυνομικό Σταθμό, χτύπησε αυτή τη φορά το κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων, το ίδιο πιθανότατα που ...
λεηλατεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια μοναστήρια και ναούς στην Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Αλβανία.
Οι Βουλιαράτες είναι το πιο ζωντανό χωριό σήμερα στη Βόρειο Ήπειρο. Με παρουσία κόσμου και συχνά πολλών Ελλήνων που πηγαίνουν να προσκυνήσουν στο στρατιωτικό νεκροταφείο των πεσόντων του 40.
Η διάρρηξη του βυζαντινού ναού του Αγίου Αθανασίου, διαπιστώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από τον εκκλησιαστικό επίτροπο και αμέσως στο χωριό σήμανε συναγερμός. Οι άγνωστοι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Epiruspost.gr είχαν μπει το προηγούμενο βράδυ, από τη σκεπή της εκκλησίας. Δούλεψαν ανενόχλητοι για ώρες. Ξήλωσαν όλο το τέμπλο και αφαίρεσαν τις εικόνες.
Παραβίασαν από το εσωτερικό την είσοδο της εκκλησίας, φόρτωσαν τα πολύτιμα κειμήλια σε αυτοκίνητο και έφυγαν. Σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, η κλοπή ήταν καλά οργανωμένη, ενώ αυτό που κάνει εντύπωση σε όλους είναι το γεγονός ότι οι δράστες είτε κινήθηκαν προς την Ελλάδα είτε προς το Αργυρόκαστρο, βρέθηκαν σίγουρα πρόσωπο με πρόσωπο με τις διωκτικές αρχές.
Όμως πέρασαν απαρατήρητοι… Πρόκειται για ένα μεγάλο χτύπημα, όχι μόνο στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, αλλά για ένα χτύπημα σε βάρος της μειονότητας και της ορθόδοξης κοινότητας, το οποίο προκαλεί έντονους προβληματισμούς.Πηγή: PrionoKordela.gr