Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΧΤΑΡΜΑΣ: Ποια είναι τα κρίσιμα δίπολα και πόσο επικίνδυνες είναι οι αναμενόμενες συγκρούσεις και οι ιδεολογικές εκρήξεις!

Πολλοί γάμοι και λίγες κηδείες αλλά με αρκετά βαφτίσια νεοφώτιστων. Αυτό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του νέου κυβερνητικού σχήματος. 


Με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο της Νέας Δημοκρατίας να συγκατοικεί με τον Γιάννη Ραγκούση στο Υπουργείο Άμυνας, υπό το άγρυπνο βλέμμα του ...
Γιώργου Γεωργίου του ΛΑ.Ο.Σ., έως την αναγκαστική συμβίωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Άδωνη Γεωργιάδη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το νέο σχήμα επιφυλάσσει πολλές δημοσιογραφικές συγκινήσεις στο άμεσο μέλλον. 


Ο κ. Γεωργιάδης, εκδότης αλλά και αρχαιολόγος, με έντονες εξάρσεις αλλά και σταθερές υπερδεξιές θέσεις μπορεί να διαχειριστεί ζητήματα ναυτιλίας, αλλά θα προκαλέσει φουρτούνες με τις εμμονές του σε θέματα Δημόσιας Τάξης, μεταναστών αλλά και «μετακομμουνιστικής υστερίας».
Ο Χάρης Καστανίδης πλήρωσε τα σπασμένα και αποχώρησε με μία δήλωση που λέει πολλά και προμηνύει περισσότερα. «Τώρα, απελευθερωμένος, θα ασχοληθώ με την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Τι εννοούσε, άραγε; Διότι ανασύσταση της Κεντροαριστεράς χωρίς αποχώρηση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της δυναστείας των Παπανδρέου δεν νοείται. Αν ο κ. Καστανίδης υπονοεί πως η διαδικασία αποαπανδρεοποίησης άρχισε όπως ζήτησε και ο κ. Λυτζέρης, τότε οι εξελίξεις κρύβουν πολλές συγκινήσεις επίσης.

Ο Πάνος Μπεγλίτης αποχωρεί και αυτός, θυσία στο συνεργατικό πνεύμα της νέας κυβέρνησης. Θυσιάστηκε και ο Χρήστος Αηδόνης, ο οποίος αποχωρεί, παρά τις αντιρρήσεις του υπουργού του, Ανδρέα Λοβέρδου. Οι απώλειες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. περιορίζονται στους παραπάνω.

Η Άννα Διαμαντοπούλου στο Παιδείας καλείται να αποδείξει πως η συναίνεση είναι και πρακτικά εφαρμόσιμη, αφού αναγκαστικά θα συμπράξει με τον Κώστα Αρβανιτόπουλο, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά. Ο Γιάννης Μαγκριώτης παραμένει υφυπουργός και θα πρέπει να συνεργαστεί με τον προϊστάμενό του υπουργό Μάκη Βορίδη, νεοφώτιστο μεν αλλά και ιδεολογικά στην απέναντι όχθη από τον θεσσαλονικιό πολιτικό. Ο κ. Βορίδης ξεκινώντας ως απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών από την ΕΠΕΝ κατέληξε σε κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ολίγη από Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνοχή της.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Τάσος Γιανίτσης καλείται να επιβάλλει το αυτονόητο, την ορθολογική διαχείριση στο Δημόσιο, παλεύοντας με τον ανορθολογισμό ενός συστήματος που εξέθρεψε το «Βαθύ ΠΑΣΟΚ», έχοντας να ξεπληρώσει και τις παλαιές συναλλαγματικές που οι συνδικαλιστές της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. διατηρούν στο ιδεολογικό θησαυροφυλάκιό τους.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Σκανδαλίδης θα συνεργαστεί με τον Αστέριο Ροντούλη εκ Λαρίσης, ο οποίος μόλις προ καιρού συνελήφθη «κλέπτων οπώρας», όταν δηλαδή απεκαλύφθη πως κατακρατούσε αμοιβές των άμεσων συνεργατών του. Τότε ο κ. Καραζαφέρης είχε θορυβηθεί αντιλαμβανόμενος τον τεκμηριωμένο χαρακτήρα των αποκαλύψεων της τηλεοπτικής «Ζούγκλας» και του «Κίτρινου Τύπου». Εις μάτην ωστόσο. Ο κ. Ροντούλης αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Σταύρος Δήμας θα ελέγχεται από την αναπληρώτριά του, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και τον «φυτευτό» Δημήτρη Δόλλη, βασικό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου. Με τα πνεύματα αγριεμένα στη Νέα Δημοκρατία, πώς θα διαχειριστεί την υπόθεση του πορίσματος του 
Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ως προς την ενδεχόμενη καταδίκη της Ελλάδας και την πιθανή νίκη των Σκοπίων στο θέμα της παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στο ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ;

Ο κ. Παπανδρέου εσφαλμένα και στη συνέχεια οι υπόλοιποι, δημοσιογράφοι και μη, μίλησαν για απόφαση περί του ονόματος της ΠΓΔΜ. Μέγα λάθος και μεγίστη παρεκτροπή, η οποία ωστόσο κλιμακώνει εντάσεις. Στη Χάγη δεν συζητείται το όνομα αλλά μία πτυχή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και μόνον. Ήδη, όμως, ο δρόμος είναι ναρκοθετημένος για τον κ. Σταύρο Δήμα.

Το οικονομικό επιτελείο θα αντιμετωπίσει λιγότερα ίσως προβλήματα από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος και ο τοποτηρητής του κ. Αντώνη Σαμαρά, καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, γνωρίζονται από παλιά και τα πάνε καλά. Ο ένας ως καθηγητής στο Α.Π.Θ. και ο άλλος ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Η παρουσία του Φίλιππου Σαχινίδη και του Παντελή Οικονόμου λειτουργεί καταλυτικά. Το μόνο πρόβλημα του κ. Βενιζέλου είναι ότι αγνοεί τα οικονομικά θέματα και τώρα τα μαθαίνει, ενώ ο πρωθυπουργός του, Λουκάς Παπαδήμος, είναι ειδήμων στα πολιτικά, αλλά αγνοεί τη βυζαντινολογία στην οποία ο υπουργός των Οικονομικών έχει εντρυφήσει.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου θα είναι το πρώτο τεστ που θα καθορίσει το πλαίσιο «συνεργασίας» μεταξύ ΛΑ.Ο.Σ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως προς τη διαχείριση κρίσης που θα κάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει τους δικούς της ανθρώπους στην ΕΛ.ΑΣ. και στο υπουργείο και είναι σε θέση να γνωρίζει τα πάντα. Με το πρώτο στραβοπάτημα, ο Χρήστος Παπουτσής θα αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα της κεντροδεξιάς και ακραιφνούς δεξιάς άποψης περί δημοσίας τάξεως, με τη ρητορική με την οποία η άποψη αυτή εκφράζεται.

Η νέα κυβέρνηση είναι συνονθύλευμα διαφορετικών τάσεων και μη ελεγχόμενης αλχημείας. Ο Λουκάς Παπαδήμος μπορεί να είναι ένας καλός τραπεζίτης και ίσως ένας καλύτερος ειδικός επί των χρηματοπιστωτικών. Θα αποδείξει αν ξέρει να σερφάρει μεταξύ των υφάλων και των ναρκών που έχουν εμφυτευθεί στην κυβέρνησή του με τη δική του υπογραφή, αλλά ως αποτέλεσμα πιέσεων των πολιτικών που τον υιοθέτησαν.



Πηγή: Zougla.gr