Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

"ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ": Βαρυχειμωνιά και πολλά χιόνια προβλέπουν για Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά! Πως θα κυλήσει ο καιρός τους επόμενους μήνες;

Βαρύ Χειμώνα και Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά με βροχές και χιόνια προβλέπουν τα Μερομήνια, η πανάρχαια αυτή μέθοδος πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων που βασίζεται στις αναλυτικές και λεπτομερείς παρατηρήσεις των καιρικών φαινομένων επι ένα δωδεκαήμερο τον Αύγουστο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα Μερομήνια του ...

παρατηρητή κ. Δημήτρη Τσούλη, ο καιρός για τους επόμενους μήνες στην χώρα θα χαρακτηρίζεται από έντονο κρύο, άφθονες βροχές στα πεδινά και πολλά χιόνια στα ορεινά.

Αναλυτικότερα

Δεκέμβριος 2011
Ο καιρός ξεκινάει χειμερινός με βροχές και χιόνια στα ορεινά όλο το πρώτο δεκαήμερο με κάποια μικρά διαστήματα ενδιάμεσα βελτίωσης. Το δεύτερο δεκαήμερο έχουμε καλοκαιρία με αυξημένη θερμοκρασία. Αλλαγή του καιρού το τρίτο δεκαήμερο με βροχές και καταιγίδες. Σταδιακά τις τελευταίες πέντε μέρες ο καιρός επιδεινώνεται περισσότερο με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά και όχι μόνο.

Ιανουάριος 2012

Ο καινούργιος χρόνος ξεκινά με κακοκαιρία και αρκετά χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Βελτίωση έχουμε μετά τις 4 του μήνα. Τις επόμενες μέρες ο καιρός θα κυλήσει με λίγες βροχές και άνοδο της θερμοκρασίας χωρίς αξιοσημείωτες κακοκαιρίες. Αλλαγή θα έχουμε το τελευταίο δεκαήμερο με κακοκαιρίες, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια κατά περιόδους να φτάνουν μέχρι τις πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας. Πιθανές ημερομηνίες χιονόπτωσης στα πεδινά 23-24 και 31.

Φεβρουάριος 2012
Με κακοκαιρία και χιόνια κάνει την είσοδο του ο Φλεβάρης κι έτσι την πρώτη και δεύτερη μέρα του μήνα θα έχουμε ισχυρή κακοκαιρία με θυελλώδεις βοριάδες και χιόνια. Από της 3/2 περίπου και για διάστημα 10 ημερών φαίνεται να είναι ήπιος ο καιρός γενικά χωρίς κάτι αξιόλογο. Το πιο ενδιαφέρον διάστημα του χειμώνα ξεκινά περί της 15/2 και για όλο το υπόλοιπο του μήνα ο καιρός θα είναι άκρως χειμωνιάτικος, με αλλεπάλληλες κακοκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη, δίνοντας ισχυρές βροχές, αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμη και στα παραθαλάσσια της ανατολικής χώρας, κατά περιόδους.

Μάρτιος 2012
Το πρώτο πενθήμερο θα κυλήσει με βοριάδες, βροχές και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές.Βελτίωση του καιρού θα έχουμε για μιά βδομάδα, αλλά και νέα επιδίνωση με πολύ κρύο βροχές και χιόνια από τις 12-14 περίπου του μήνα.Βελτίωση στη συνέχεια, αλλά χειμωνιάτικη η τελευταία βδομάδα με πολλές βροχές και χιόνια ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές.

Απρίλιος 2012
Με σημαντική βελτίωση του καιρού ξεκινάει ο μήνας και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.Κατά το τελευταίο μόνο δεκαήμερο ο καιρός θα είναι άστατος με αρκετές βροχές,πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά.


Όπως επισημαίνει ο κ.Τσούλης στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο karystiapress.gr «η παρατήρηση των σημαδιών του καιρού έγινε το διάστημα 14-25/8/2011, από τα Νέα Στύρα Ευβοίας και η πρόβλεψη του καιρού αφορά τις εξής περιοχές : Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Βόρειες Κυκλάδες.»

Βέβαια αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα με μικρές διαφοροποιήσεις αναμένεται να επικρατήσεις και στις άλλες περιοχές της χώρας.

Τι είναι τα Μερομήνια 

Τα Μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Η διαδικασία απλή: παρατηρούμε τον καιρό του Αυγούστου για 12 μέρες, εκ των οποίων κάθε μια αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή: η πρώτη μέρα θα μας πει για τον καιρό του Αυγούστου, η δεύτερη για του Σεπτεμβρίου, η τρίτη για του Οκτωβρίου κ.ο.κ

Για το πότε ξεκινάμε να παρατηρούμε τις μέρες, υπάρχει διχογνωμία. Κάποιοι ξεκινούν να παρατηρούν τα ημερομήνια από 1η Αυγούστου έως και την 12η Αυγούστου, ενώ άλλοι ξεκινούν με το παλιό ημερολόγιο, δηλαδή από τις 14 Αυγούστου. Οι περισσότεροι ακολουθούν την δεύτερη άποψη (από 14 Αυγούστου) λόγω του ότι η μέθοδος αυτή πρόβλεψης του καιρού είναι πανάρχαια και δεν σχετίζεται με την αλλαγή του ημερολογίου, αλλά με το ότι τον Αύγουστο εμφανίζεται ο αστερισμός του κυνός , περίοδος η οποία, κατά τους αστρολόγους του παρελθόντος, εθεωρείτο κατ' εξοχήν πρόσφορη για μαντικές παρατηρήσεις.

Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις εδαφολογικές διαφορές ( και όχι μόνο) του κάθε τόπου.

Ο λαογράφος Γ. Αικατερινίδης γράφει, στην Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα, ότι πολλοί από τους τρόπους πρόγνωσης του καιρού που συναντάμε ακόμα στις μέρες μας, κυρίως σε πληθυσμούς της υπαίθρου και στους ψαράδες, συνεχίζουν μια αρχαιότατη παράδοση, μαρτυρίες της οποίας βρίσκονται σε διάφορους συγγραφείς και ιδιαιτέρως στον Αριστοτέλη και το Θεόφραστο.

«Τα σημάδια συνήθως έχουν να κάνουν με αλλαγές του καιρού. Όταν οι κοράκοι είναι ένας-ένας και φωνάζουν, βάνει αέρα ενώ όταν είναι πολλοί μαζί και τσιμπιούνται τότε βρέχει. Έτσι ερμηνεύεται η συμπεριφορά αυτή στην Κρήτη,» γράφει ο Αικατερινίδης. Η πρώιμη ανθοφορία θεωρείται επίσης σίγουρο σημάδι πρόγνωσης. Για την πρόγνωση ακόμα παρατηρούνται σημάδια στα ουράνια σώματα, στον ήλιο, το φεγγάρι, τ' αστέρια. Αλλά και στη θάλασσα, στον καπνό από το τζάκι κ.α.


Πως προβλέπουν τα Μερομήνια στα Χανιά 

Έναν τρόπο πρόβλεψης των Μερομηνιών στα Χανιά, μεταφέρει ο «Ριζίτης» στο oliveoil.homedns.org.

« Αμέσως παρακάτω θα σας παρουσιάσω τον τρόπο που παρατηρούσε τα μερομήνια ο προ-παππούς (Φαραντάκης Πέτρος) έτσι όπως τον δίδαξε στον παπά Γιάννη Κολοκοτρώνη και αυτός με την σειρά του μου τα εξήγησε πριν από χρόνια όμως.....

Η παρατήρηση αρχίζει 12:00πμ την πρώτη Αυγούστου κάθε χρόνο και μέχρι να ολοκληρωθεί το 24ωρο τα φαινόμενα αφορούν τον πρώτο μήνα του έτους δηλαδή τον Γενάρη.


Οπότε από τις 12:00πμ μέχρι τις 12:00μμ της πρώτης Αυγούστου μαθαίνουμε τον καιρό που θα έχει ο Γενάρης της καινούριας χρονιά, μετά ο Φλεβάρης, ο Μάρτης κτλ..
Αυτή η σειρά όπως καταλαβαίνετε θα κρατήσει μέχρι 12 Αυγούστου και ώρα 12:00μμ όπου τελειώνει ο δωδέκατος μήνας που είναι ο Δεκέμβρης.

12:01 όμως ξημέρωμα 13 Αυγούστου αρχίζουμε πάλι από την αρχή το μέτρημα. Αυτήν την φορά όμως οι μήνες αλλάζουν κάθε 12 ώρες. Δηλαδή από 12:00 το βράδυ μέχρι 12:00 μεσημέρι είναι ο Γενάρης, από 12:00 μεσημέρι της ίδια μέρα μέχρι 12:00 το βράδυ ο Φλεβάρης και μετά πάλι αλλάζει ο μήνας μέχρι το μεσημέρι και γίνετε Μάρτης, έπειτα Απρίλης κτλ...


Αυτή η μέτρηση όπως καταλαβαίνετε κρατάει 6 ημέρες οπότε 18 Αυγούστου στο ξημέρωμα της 19 Αυγούστου τελειώνει η εποχή παρατήρησης. Και αρχίζει η μελέτη των παρατηρήσεων μας.

Αφού λοιπόν έχουμε γράψει σε ένα τετράδιο για κάθε ημέρα και για κάθε ώρα της ημέρας τα απαραίτητα στοιχεία πρέπει να κάνουμε την πρόγνωση του καιρού της επόμενης χρονιάς.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που θα πρέπει να παρατηρεί κάποιος:

Άνεμος: κατεύθυνση,ένταση
Θερμοκρασία : Υγρασία,παγωνιά,καύσωνας
Γενική εικόνα ημέρας : Ηλιοφάνεια,χιονόπτωση,βροχή


Αυτά τα φαινόμενα οφείλει να παρατηρεί ο "μετεωρολόγος" και στις 2 φάσεις, δηλαδή από 1-12 Αυγούστου και από 13-18 Αυγούστου και να τα σημειώνει σε ένα χαρτί. Έπειτα τα διασταυρώνει κάθε μήνα ξεχωριστά και όπου ταιριάζουν 100% μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τον καιρό που θα υπάρχει τον συγκεκριμένο μήνα, όπου υπάρχουν διαφορές βγάζει τον μέσο όρο.

Το κάθε φαινόμενο χοντρά χοντρά σημαίνει το αντίθετο του. Δηλαδή αν μια μέρα φυσάει και βρέχει πολύ, τότε τον αντίστοιχο μήνα θα έχουμε καύσωνα και άπνοια.

Μερικά παραδείγματα για να καταλάβουμε καλύτερα: 

Την 1 Αυγούστου 12:00πμ έχουμε γράψει στο χαρτί μας ότι είχαμε άπνοια, ήταν μια πολύ ζεστή βραδιά και ο ουρανός δεν είχε κανένα σύννεφο. Ενώ στις 13 Αυγούστου 12:00πμ στην δεύτερη φάση (το λεγόμενο δίπλωμα), τα στοιχεία που έχουμε καταγράψει είναι τα ίδια σύν ένα πολύ ελαφρύ νότιο άνεμο που υπήρχε εκείνη την στιγμή.

Το συμπέρασμα που πρέπει να εξάγουμε είναι ότι: Τον Γενάρη της χρονιάς που θα έρθει θα έχουμε:Βόρειο άνεμο πολύ δυνατής έντασης, κρύο πάρα πολύ και με μεγάλες πιθανότητες για εκτεταμένη χιονόπτωση. 

Ένα άλλο παράδειγμα είναι :
7 Αυγούστου 01:00μμ δυνατό μελτέμι από βόρια κατεύθυνση, αραιή συννεφιά, δροσερή μέρα χωρίς ζέστη. Και στο δίπλωμα (16 Αυγούστου) 6-7 ώρα το πρωί είχαμε πολύ υγρασία.
Το συμπέρασμα είναι ότι στα μέσα του επόμενου Αυγούστου (11-15) θα έχουμε μεγάλο καύσωνα, ξηρή μέρα με άπνοια ή πολύ αδύναμους νότιους ανέμους. 

Σε γενικές γραμμές δηλαδή ισχύει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υπάρχει την στιγμή που γίνετε η μέτρηση.

Κάπως έτσι ήταν τα μερομήνια που είχαν ανακαλύψει οι άνθρωποι για να μπορούν να έχουν ένα μπούσουλα σχετικά με τα μελλοντικά καιρικά φαινόμενα. Τα μερομήνια είναι διαφορετικά φυσικά από τόπο σε τόπο και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχουν πολύ ποιο δύσκολα και ποιο "μελετημένα", εγώ απλά κατέγραψα αυτά που χρησιμοποιούσαν στο χωριό μου, τα οποία από ότι λένε οι παλαιοί δεν έπεφταν έξω. Οι επιστήμονες φυσικά ποτέ δεν παραδέχτηκαν τέτοιου είδους προγνώσεις, αλλά νομίζω ότι άσχετα αν είναι σωστά ή λάθος σαν μετεωρολογικά εργαλεία τα μερομήνια είναι μέρος της λαϊκής μας παράδοσης και πρέπει να καταγράφονται τουλάχιστον σαν τέτοια.»