Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Έσφαξαν κουτάβι για να το φάνε;


Καταγγελία στην Αστυνομία έκαναν σήμερα μέλη της Ζωόφιλης Δράσης Καστοριάς, καθώς χθες εντόπισαν τέσσερα σκυλάκια νεκρά και ένα κουτάβι σφαγμένο. 
Τα ζώα φιλοξενούνταν προσωρινά (μέχρι να δοθούν για υιοθεσία) σ’ έναν κλειστό χώρο μέσα σ’ ένα ...
εγκαταλειμμένο στρατόπεδο του νομού.
Η Αναστασία Πρωτόγερου, που είναι η πρόεδρος της Ζώοφιλης Δράσης, μαζί με μια ακόμα εθελόντρια του συλλόγου, σοκαρισμένες από το θέαμα, περιέγραψαν αυτό που είδαν,  χωρίς όμως – εξαιτίας της ταραχής τους – να τραβήξουν φωτογραφίες. Όπως είπαν από το σφαγμένο κουτάβι είχε απομείνει μόνο το κεφάλι του και από αυτό κρεμόταν το δέρμα του ζώου.
Εκείνοι που το έσφαξαν, είχαν αφαιρέσει όλο το κρέας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από άλλο ζώο παρά μόνο από ανθρώπινα χέρια. Ίσως τα υπόλοιπα τέσσερα νεκρά κουτάβια να μην πρόλαβαν να τα σφάξουν. Όπως είπαν οι δύο γυναίκες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν χαθεί 8 κουτάβια από τον ίδιο χώρο. Ενδεχομένως να είχαν και αυτά παρόμοια τύχη.
Είναι έγκλημα μόνο η σφαγή σκυλιών και γατιών;
Σύμφωνα με τους νόμους στην Ελλάδα η σφαγή σκύλου και γάτας είναι παράνομη πράξη και διώκεται. Όμως αρκετοί φιλόζωοι τονίζουν ότι η σφαγή ενός ζώου - ώστε να καταναλωθεί το κρέας του - είτε αυτό είναι κατσίκι, γουρούνι, αρνί, κότα, κουνέλι, σκύλος ή γάτα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται εγκληματική συμπεριφορά.
Ή είναι έγκλημα να σφάζουμε και να τρώμε όλα τα είδη των ζώων ή δεν είναι. Και φυσικά αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα στα χέρια ακροδεξιών, φασιστών, εθνικιστών και νεοναζί, για να δείξουν πόσο κακοί είναι οι ξένοι, που τρώνε ακόμα και τα σκυλιά και τα γατιά μας, ενώ οι δικές μας διατροφικές συνήθειες είναι η αιτία, που κατακρεουργούνται χιλιάδες είδη ζώων και της ήρεμης και της άγριας πανίδας…
Όμως υπάρχει και η αντίθετη άποψη που τονίζει, ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την σφαγή των παραγωγικών ζώων, ας σώσουμε τότε αυτά, που ο νόμος ούτως ή άλλως απαγορεύει, να σφάζονται και να τρώγονται από τους ανθρώπους. Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που όταν τίθεται προς συζήτηση ξεσηκώνει θύελλες.
Η φωτογραφία, που δημοσιεύουμε, απεικονίζει το κεφάλι του σφαγμένου γουρουνιού, που κάποιοι κάρφωσαν στις 3 Φεβρουαρίου 2011 στην πόρτα του τζαμιού Χαλίλ Μπέη (τζαμί Παλιάς Μουσικής), το οποίο βρίσκεται στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας.
Πηγή: Zoosos.gr