Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Η ΕΕ: Πετρελαϊκός τρόμος στην Ελλάδα μέσω Ιράν!


Παράπλευρη απώλεια των κυρώσεων προς το Ιράν, μπορεί να αποτελέσει η ελληνική οικονομία, λόγω της εξάρτησης της χώρας μας από τις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη.
Μετά τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις που θα πλήττουν ακόμη και τις...
εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Τους τελευταίους μήνες, λόγω της οικονομικής κρίσης οι επιλογές της χώρας για εισαγωγή πετρελαίου έχουν περιοριστεί, με την Ελλάδα να στρέφεται στο Ιράν ως ύστατη επιλογή, παρά τις πιέσεις από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει το "Βήμα", η ανησυχία στην Ελλάδα είναι έντονη, καθώς ο κλοιός γύρω από το Ιράν σφίγγει λόγω του πυρηνικού του προγράμματος και είναι πιθανό, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, καθώς η Τεχεράνη είναι η μόνη που δέχεται να εξάγει στην Ελλάδα πετρέλαιο επί πιστώσει, κάτι που δεν κάνουν άλλα κράτη.
Η Γαλλία πιέζει για όσο το δυνατόν αυστηρότερες κυρώσεις, θέμα που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την 1η Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, την Παρασκευή, αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε κατά λάθος ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει μονομερώς σε εμπάργκο εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, με αποτέλεσμα να υπάρξει διορθωτική ανακοίνωση.
Ήδη κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν, έχουν ανακοινώσει ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς.
Η Ελλάδα, χωρίς εγχώρια παραγωγή, εξαρτάται από τις εισαγωγές πετρελαίου και το 2010 εισήγαγε 46% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία και 16% από το Ιράν. Η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν παρείχαν 10% καθεμία, η Λιβύη 9% και το Ιράκ 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Πηγή: News24.gr